
Rij-impressie XLC carbon wielset WS-C50
Wat gebeurt er als je een geoefende fietser kennis laat maken met een betaalbare set hoge carbon racewielen, in dit geval de XLC WS-C50 Race Disc ? Gastredacteur Wilbert was aangenaam verrast en deelde zijn ervaringen met ons.
Eerste indruk
Wilbert was meteen bij de aanblik overtuigd dat dit een prima wielset moest zijn: het ziet er degelijk en sterk uit. Zoals bij veel wielmerken valt het witte (outline) logo op het matzwarte carbon best op, daar waar fabrikanten tegenwoordig juist ook zwart-op-zwarte graphics hebben. Het is uiteindelijk slechts een kwestie van smaak. Met 1770 gram is de complete wielset niet bijzonder licht te noemen maar valt zeker niet in de groep zware wielen. Daarmee is het automatisch vooral een aero-wielset voor vlakke routes, voor bergop heeft een lichtere set misschien toch de voorkeur. Moderne wielsets zijn tubeless-ready, zo ook deze XLC set, en dat tubeless maken was zeer eenvoudig. Simpelweg een dubbel velglint aangelegd (Schwalbe), het ventiel er door gestoken (20mm) en klaar. “Dat is wel eens anders…”

Rij-impressie
De clinchervelg is met 24mm buitenmaat niet bijzonder breed en daarom optimaal voor een 23mm band. Een 28mm band zoals Wilbert gebruikte, wordt als het ware wat ballonvormiger en gaf het gevoel dat je daarmee wat minder zijwaartse grip hebt in de bochten. Bij een 25mm band zal dit gevoel minder nadrukkelijk zijn.
Niettemin voelde Wilbert tijdens het fietsen geen moment dat er energieverlies optrad of dat de stijfheid te kort schoot, ze voelden lekker stijf en hard aan. Belangrijk kenmerk van vooral hoge wielsets is natuurlijk het rijgedrag en daar kunnen we kort over zijn: zowel bij rustig weer als bij fikse wind op de dijken rijden de wielen heel lekker. Er was geen moment dat ze gingen zwabberen, trillen of ander onstabiel gedrag vertoonden. Het wiel zet lekker direct aan. De ideale bandendruk voor Schwalbe One was 5.7 Bar: veel comfort en toch niet te zacht.
Conclusie
Tot slot is natuurlijk de prijs interessant als consument. Het goede nieuws daarbij is dat je voor minder dan 1000 euro al een hoogwaardige carbon wielset in je fiets kan steken, een degelijk product waarmee je ook nog eens gezien mag worden. De wielset is ook verkrijgbaar met 37mm halfhoge velg.
Wil je ook een tubeless wielset maken? Lees hier of het wat voor jou is en bekijk hier en hier hoe je dat doet.
En wat is eigenlijk het verschil tussen tubes, tubeless en tubeless-ready? Dat lees je hier.
Door: Andre Ruitenbeek
Ook interessant






