Joachim_Werkplaats_20130806_0051

Spaken: Made by man or machine?

De verschillen tussen een handgespaakt wiel en een machinaal gespaakt wiel zijn groot. Maar waar zit het verschil?

 

Verschil

Machinaal gespaakte wielen worden vaak in grote aantallen gemaakt waarmee de kosten lager zijn. Deze wielen vind je bijvoorbeeld terug in de doorsnee stadsfiets. Kwalitatief prima wielen, maar met minder balans dan een high-end handgespaakt wiel. Een oma-fiets vraagt immers om minder nauwkeurig afgestelde wielen dan de wielen voor de nieuwste racefiets of mountainbike. Natuurlijk speelt snelheid hier een rol maar ook het feit dat een racefiets stijver is en daardoor gevoeliger is om uit balans te raken vraagt om expertise.

 

 

Hoe lang duurt het?

Een spaakmachine heeft ongeveer 5 minuten nodig om een compleet wiel te bouwen. Het meeste werk zit in het inhangen van de spaken (wat met de hand gebeurt), het afspannen gebeurt vervolgens in de machine. Het maken van een wiel met de hand kan variëren van een half uur tot anderhalf uur. Het afspannen van het wiel kost in dit geval de meeste tijd en vraagt om veel precisie. Om een wiel te maken dat goed in balans is, is het belangrijk dat de spaakspanning van iedere spaak nagenoeg gelijk is. Wanneer dit met de hand gebeurt verloopt dit veel nauwkeuriger waarbij soms de ene spaak weer gelost moet worden om de ander te kunnen spannen. Je kunt je voorstellen dat dit een tijdrovend karwei is.  

 

Expert

Aangezien het op spanning brengen van het wiel een nauwkeurig klusje is, is het aan te raden om dit altijd te laten doen door een expert. Zij hebben de juiste tools om jouw wiel weer in balans te brengen.

 

Door: Patrick Vos

 

 

Ook interessant

lock-1108549_1920

Bescherm je meest waardevolle bezit

lees meer
ABUS-StormChaser-(9)

Nieuw: ABUS Stormchaser

lees meer
Filip Polc 4

Noem het beestje bij de naam

lees meer
ventoux paaltje

Ride on! Een virtuele Tour de France gaat van start in juli

lees meer
tick-482613_1920

Buiten wordt het steeds gevaarlijker

lees meer
Productreview_Tubeless

Wat is het verschil tussen Tubeless en Tubeless-ready?

lees meer
100_1121

Tover wat kleur op je wangen

lees meer
SM_20024_MY21Eagle_GXAllDay_CW_1_H

SRAM Eagle breidt haar lijn uit

lees meer