Joachim_Werkplaats_20130806_0051

Spaken: Made by man or machine?

De verschillen tussen een handgespaakt wiel en een machinaal gespaakt wiel zijn groot. Maar waar zit het verschil?

 

Verschil

Machinaal gespaakte wielen worden vaak in grote aantallen gemaakt waarmee de kosten lager zijn. Deze wielen vind je bijvoorbeeld terug in de doorsnee stadsfiets. Kwalitatief prima wielen, maar met minder balans dan een high-end handgespaakt wiel. Een oma-fiets vraagt immers om minder nauwkeurig afgestelde wielen dan de wielen voor de nieuwste racefiets of mountainbike. Natuurlijk speelt snelheid hier een rol maar ook het feit dat een racefiets stijver is en daardoor gevoeliger is om uit balans te raken vraagt om expertise.

 

 

Hoe lang duurt het?

Een spaakmachine heeft ongeveer 5 minuten nodig om een compleet wiel te bouwen. Het meeste werk zit in het inhangen van de spaken (wat met de hand gebeurt), het afspannen gebeurt vervolgens in de machine. Het maken van een wiel met de hand kan variëren van een half uur tot anderhalf uur. Het afspannen van het wiel kost in dit geval de meeste tijd en vraagt om veel precisie. Om een wiel te maken dat goed in balans is, is het belangrijk dat de spaakspanning van iedere spaak nagenoeg gelijk is. Wanneer dit met de hand gebeurt verloopt dit veel nauwkeuriger waarbij soms de ene spaak weer gelost moet worden om de ander te kunnen spannen. Je kunt je voorstellen dat dit een tijdrovend karwei is.  

 

Expert

Aangezien het op spanning brengen van het wiel een nauwkeurig klusje is, is het aan te raden om dit altijd te laten doen door een expert. Zij hebben de juiste tools om jouw wiel weer in balans te brengen.

 

Door: Patrick Vos

 

 

Ook interessant

bike-4154156_640

Regels speed pedelec

lees meer
header

De 4 voordelen van een Lefty!

lees meer
20200117_Velovollies2020_0202

Dit was Velofollies 2020!

lees meer
Pinion Ghost

Pinion op de MTB

lees meer
Lake mxz304

Unboxing Lake MXZ304 winterschoen

lees meer
Natgeregende fiets

Fietsregenkleding

lees meer
_MG_2604

Warme handen en voeten op de fiets

lees meer
Saris_H3

Unboxing de nieuwe H3 van Saris

lees meer
Wielrennen voor mensen met een beperking

Wielrennen voor mensen met een beperking

lees meer