
Spaken op spanning
De juiste spanning voor je spaken is van essentieel belang voor een duurzaam, sterk en betrouwbaar wiel. Spanning is de trekkracht in de spaken van een wiel. Wielen met een te lage spaakspanning gaan tijdens het rijden steeds losser zitten waardoor het wiel vaker gericht moet worden. Een te hoge spanning kan zorgen voor vervorming van het wiel of dat er scheuren ontstaan bij de spaaknippels. Sowieso is het belangrijk dat de spaken onderling dezelfde spanning hebben in een wiel. Als het verschil tussen de spaken te groot is wordt het wiel instabiel en is er een grotere kans op een slag in het wiel. Hieronder zie je een voorbeeld van foute spanning en correcte spanning.
Hoewel het vervangen of opnieuw spaken van het wiel een klus is voor de vakman, kun je wel zelf een losse spaak of kleine slag in het wiel herstellen.
Wat heb je nodig?
Wielrichter
In een wielrichter kun je je wiel hangen en kun je bepalen waar de spanning van de spaken aangepast moet worden. Een simpele maar degelijke wielrichter is van Unior Bike Tools. Deze is geschikt voor 16" tot 29".
Spaakspanner/nippelspanner
Een kleine handige tool waarmee je spaken, met allerlei diameters, op spanning kunt zetten.
Spanningsmeter
Heel logisch: met een spanningsmeter kun je de spanning per spaak meten.
Aan de slag
Het is belangrijk dat er geen spaken missen in het wiel. Als niet alle spaken aanwezig zijn, is het praktisch onmogelijk om het wiel goed te richten. Check ook of er geen scheurtjes in de velg zitten.
Demonteer je wiel uit het fietsframe en hang het in de wielrichter. De pennetjes aan het wielrichter kun je naar binnen en buiten draaien. Het is verstandig om de pennetjes zo af te richten dat ze net de velg raken als je het wiel een slinger geeft.
Begin de spaken losser te draaien aan de kant van het slag. Nu tikt hij als het goed is niet meer tegen het pennetje aan. Nu draai je het pennetje weer naar binnen zodat hij weer net tegen de velg ligt als je het wiel draait. Daarna draai je de spaken aan de andere kant van de slag iets vaster.
Zoals eerder gezegd: de gelijkmatigheid van de spaakspanning is belangrijk, onthoud dat gedurende het proces. Als het kan, verdeel dus de benodigde extra spanning over meerdere, naastgegelegen spaken.
Lukt het toch niet? Stop dan tijdig en schakel de professionele hulp van een fietsspecialist in.
Door: Laurens Jeurnink
Ook interessant


.jpg?height=300&width=600&mode=crop&converttowebp=0)





