man-1148982

Stop met geklungel!

Misschien breng je je fiets niet voor elk wissewasje naar de fietsenmaker om de hoek. Er is tenslotte best veel wat je zelf kan doen, zeker het regulier onderhoud zoals schoonmaken en vervanging van wat slijtageonderdelen. Maar waar plaats je je fiets zodat hij niet omvalt, wegglijdt, of ergens tegenaan stoot. De fietsenmaker heeft natuurlijk professionele liften aan het plafond maar hoe ga jij dat oplossen in je schuurtje? We hebben wat tips en valkuilen voor je op een rij gezet.

 

Zoals gezegd hangt de fietsenmaker je fiets veelal in de takels. Zo kan hij (of zij!) de fiets op elke gewenste werkhoogte plaatsen, er onderdoor lopen en de wielen laten draaien. Dat gemak kan je benaderen met een (veel goedkopere!) handmatige fietstakel met katrollen. Plaats deze boven het ‘gangpad’ in je schuur, hijs je fiets aan de haken omhoog met het touw en je kan aan de slag. Tip: plaats hem in een vrij hoekje en je hebt een prima opbergmogelijkheid, vrij van de grond. Je hoeft er amper rekening mee te houden dat je fiets te zwaar zou zijn, jouw doorgaans lekker lichte sportfiets is zeker geen probleem. Zorg alleen wel voor een degelijke plafondbevestiging.

 

 

Als je plafond niet al te hoog is, kan je ook volstaan met een set kettingen met ophanghaken. Ook daarvoor geldt dat je die kan gebruiken ofwel als reparatieplek of opbergplek.

 

 

Naast alle voordelen van een vrijhangende fiets bij je reparatie, kleven er natuurlijk ook wat nadelen aan. Of eigenlijk wat tekortkomingen: enerzijds ben je verplicht om op die ene plek in je schuur te klussen terwijl buiten (of ergens op locatie) aanrommelen ook prettig is. Bovendien is het zo niet mogelijk om je fiets te wassen (tenzij je het overdekte waterballet niet erg vindt). De simpelste oplossing voor buitenreparaties of schoonspoelen is de zogenaamde showstandaard, waarbij je fiets zelfstandig kan staan en jij de handen vrij hebt voor veel werkzaamheden.

 

 

Ook dat heeft natuurlijk weer zo z’n beperkingen, het is tenslotte vooral bedoeld als een stallingshulp. Dus wil je dat je fiets vrij van de grond komt èn je er omheen kan lopen èn je ermee naar buiten kan, dan kom je al snel uit op een monteerstandaard. Die plaats je op elke vlakke ondergrond, zijn meestal in hoogte verstelbaar, soms draaibaar om de as.

Het meest eenvoudige systeem is een soort statief met uitklapbare poten en een verstelbare kolom met een grijpklem. Je hangt je totale fiets aan de bovenbuis of zadelpen en klaar. Ideaal voor reparaties en schoonmaken met water.

 

 

Er zijn ook fraaie standaards waarbij de fiets als een standbeeld op een soort workmate staat maar daarbij moet wel steeds het voorwiel – en soms ook het achterwiel – verwijderd moet worden. Voordeel is wellicht dat de fiets gefixeerd is, wat voor enkele klusjes net iets handiger kan zijn.

 

 

Tot slot kan je op internet natuurlijk aardig wat goedbedoelde tutorials van doe-het-zelf-kanjers vinden met de meest fantastische oplossingen maar daar wil je je fiets - als het goed is - niet aan toevertrouwen. Zorg voor een degelijke oplossing anders ben je immers nog niks opgeschoten.

 

Meer weten? Dit zijn bijvoorbeeld handige tools voor in de schuur: 8 handige tools voor in de schuur

 

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

Ook interessant

classics_blog_header_landing

Een race op Zwift, iets voor jou?

lees meer
GRC_DTswiss

Vergeet niet aan je mobiliteit te werken!

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0406

De man met de hamer kun je verslaan!

lees meer
dk3r0902_x

Zo hou je nog lang plezier van je velg en rem

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0546

Tubeless: doen of niet?

lees meer
crossfit-534615_1920

Zo krijg je een krachtig lichaam op de fiets

lees meer
bike_Snow

Fietsen in de sneeuw

lees meer
CRWX_Rotorua_SRAM_Guide_Ult_150323_AM_991_H

Tips voor je eerste mountainbike marathon

lees meer