man-1148982

Stop met geklungel!

Misschien breng je je fiets niet voor elk wissewasje naar de fietsenmaker om de hoek. Er is tenslotte best veel wat je zelf kan doen, zeker het regulier onderhoud zoals schoonmaken en vervanging van wat slijtageonderdelen. Maar waar plaats je je fiets zodat hij niet omvalt, wegglijdt, of ergens tegenaan stoot. De fietsenmaker heeft natuurlijk professionele liften aan het plafond maar hoe ga jij dat oplossen in je schuurtje? We hebben wat tips en valkuilen voor je op een rij gezet.

 

Zoals gezegd hangt de fietsenmaker je fiets veelal in de takels. Zo kan hij (of zij!) de fiets op elke gewenste werkhoogte plaatsen, er onderdoor lopen en de wielen laten draaien. Dat gemak kan je benaderen met een (veel goedkopere!) handmatige fietstakel met katrollen. Plaats deze boven het ‘gangpad’ in je schuur, hijs je fiets aan de haken omhoog met het touw en je kan aan de slag. Tip: plaats hem in een vrij hoekje en je hebt een prima opbergmogelijkheid, vrij van de grond. Je hoeft er amper rekening mee te houden dat je fiets te zwaar zou zijn, jouw doorgaans lekker lichte sportfiets is zeker geen probleem. Zorg alleen wel voor een degelijke plafondbevestiging.

 

 

Als je plafond niet al te hoog is, kan je ook volstaan met een set kettingen met ophanghaken. Ook daarvoor geldt dat je die kan gebruiken ofwel als reparatieplek of opbergplek.

 

 

Naast alle voordelen van een vrijhangende fiets bij je reparatie, kleven er natuurlijk ook wat nadelen aan. Of eigenlijk wat tekortkomingen: enerzijds ben je verplicht om op die ene plek in je schuur te klussen terwijl buiten (of ergens op locatie) aanrommelen ook prettig is. Bovendien is het zo niet mogelijk om je fiets te wassen (tenzij je het overdekte waterballet niet erg vindt). De simpelste oplossing voor buitenreparaties of schoonspoelen is de zogenaamde showstandaard, waarbij je fiets zelfstandig kan staan en jij de handen vrij hebt voor veel werkzaamheden.

 

 

Ook dat heeft natuurlijk weer zo z’n beperkingen, het is tenslotte vooral bedoeld als een stallingshulp. Dus wil je dat je fiets vrij van de grond komt èn je er omheen kan lopen èn je ermee naar buiten kan, dan kom je al snel uit op een monteerstandaard. Die plaats je op elke vlakke ondergrond, zijn meestal in hoogte verstelbaar, soms draaibaar om de as.

Het meest eenvoudige systeem is een soort statief met uitklapbare poten en een verstelbare kolom met een grijpklem. Je hangt je totale fiets aan de bovenbuis of zadelpen en klaar. Ideaal voor reparaties en schoonmaken met water.

 

 

Er zijn ook fraaie standaards waarbij de fiets als een standbeeld op een soort workmate staat maar daarbij moet wel steeds het voorwiel – en soms ook het achterwiel – verwijderd moet worden. Voordeel is wellicht dat de fiets gefixeerd is, wat voor enkele klusjes net iets handiger kan zijn.

 

 

Tot slot kan je op internet natuurlijk aardig wat goedbedoelde tutorials van doe-het-zelf-kanjers vinden met de meest fantastische oplossingen maar daar wil je je fiets - als het goed is - niet aan toevertrouwen. Zorg voor een degelijke oplossing anders ben je immers nog niks opgeschoten.

 

Meer weten? Dit zijn bijvoorbeeld handige tools voor in de schuur: 8 handige tools voor in de schuur

 

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

Ook interessant

Santa Header

Een fietscadeau voor onder de boom

lees meer
Thumbnail_voorvork

Zo plaats je een voorvork en zaag je 'm op maat!

lees meer
MG_0558-1160x773

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
f9

Zo voorkom je zadelpijn

lees meer
Campagnolo_group3_day1-129

Je activiteit van Garmin toch op Strava tijdens de storing? Zo doe je dat!

lees meer
header sp connect bikejunckies

Zo monteer je een bike bundle

lees meer
ketting smeren 1

Zo smeer je je fietsketting

lees meer
Films

Goede documentaires over wielrennen? Dit zijn ze!

lees meer
cyclist-3824579

11 handige tips voor de sportieve forens

lees meer