Strandrace

Strandrace

Strandracen is een steeds populair wordende sport. Een andere manier van fietsen, niet op de weg op bosrijke omgeving maar rijden op het strand. Rijden op zand is zeker een uitdaging maar geweldig om tegelijkertijd te genieten van de prachtige omgeving zonder rekening te moeten houden met stoplichten of verkeersdrempels. Begin jij ook alvast te trainen om deel te nemen aan een beachrace?

 

Fiets

Je moet voor dit fenomeen natuurlijk wel een geschikte fiets hebben of je fiets geschikt maken. Het gewicht van de fiets en de breedte van de banden zijn belangrijk. Met brede en zachte banden rijd je het snelst op zand. De meeste rolweerstand ontstaat door het spoor dat je maakt en een brede, zachte band zakt bijna niet weg waardoor een bijna onzichtbaar spoor achterblijft. De optimale druk is afhankelijk van gewicht van zowel fiets als berijder, bandtype, velgbreedte en de omstandigheden.

 

Vergeet niet je fiets direct na afloop goed schoon te maken want zand en zout zijn een ware aanslag op je fiets.

 

 

Het weer

Het weer is van cruciaal belang op het strand. Hier gaat het niet alleen om de temperatuur maar ook windkracht en de windrichting spelen een grote rol. Dit heeft namelijk veel effect op de snelheid en je tactiek.

 

Als het strand hard is, rijdt het makkelijker dan wanneer het strand zacht is. Het zand vlak naast de golven is vochtig en dus vrij hard. Het is goed om rekening te houden met eb en vloed. Bij eb is de harde strook goed zichtbaar en breed. Tijdens vloed is fietsen haast onmogelijk door de golven, dat is dus geen geschikt moment om te gaan beachbiken. Het wordt daardoor aangeraden om dit online te checken, want de omstandigheden verschillen elk moment.

 

Lijkt het je ook leuk om deel te nemen aan dit populaire fenomeen? Ga dan alvast trainen zodat je kan deelnemen aan de wedstrijden zodra die er zijn. Het is namelijk na het aanschaffen van de juiste fiets vooral de oefening die de kunst baart.

 

Door: Sevilay Bakkal

 

Ook interessant

Selle_Italia_211

Selle Italia Novus Boost Evo

lees meer
Zwift_3

Binnen trainen, ben je ook fan van Zwift?

lees meer
Van Nicholas Ventus 3Al-2.5V Titanium

Titaniumspecialist Van Nicholas presenteert de geheel vernieuwde Ventus racefiets

lees meer
DTSwiss_Keyvisual_ARC_Mediakit_338x190mm_16zu9

DT Swiss lanceert nieuwe wielsets

lees meer
DjinnDecadeofSuper

De nieuwe MTB banden van Schwalbe

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Gravelbanden; waar moet je op letten?

lees meer
COVER_FB_2

Campagnolo Shamal Carbon Disc Brake

lees meer
_NDL6541

Dit zijn Vlaamse klimmetjes voor op je bucketlist

lees meer
fiets van de zaak

Fiets van de zaak

lees meer