id-tri-img6

Strava: Free of Training?

Luxe went snel. Dat het gebruik van Strava daarop geen uitzondering is, blijkt uit de verschillende reacties op de laatste wijzigingen in de meest populaire trainingsblog onder met name fietsers en hardlopers.

Alweer elf jaar geleden werd het bedrijf opgericht en kwam, zoals veel softwarepakketten, met een gratis basisversie en een betaalde versie. En aangezien ‘gratis weggeven’ meestal niet het meest lucratieve verdienmodel is, vond Strava het hoog tijd worden om de financiële kant meer gelijk te trekken met de grote popularieit. Maar wat verdween er en is het nu nog wel leuk?

 

Basis

De gratis versie is heel lang beschikbaar geweest zonder verplichtingen en opmerkelijk genoeg: zonder reclame tussendoor. In de betaalde versies zaten absoluut meer functies maar die waren vooral gericht op diepere trainingsanalyse. Alle ‘platte’ details over je training zelf (afstand, snelheid, hoogtemeters, …) waren vrij in te zien voor jezelf en desgewenst je volgers of de hele wereld. En dat community-gevoel werd versterkt door vergaande inzichten in alle rankings. Hoeveel van de hoeveel atleten waren ooit sneller op segmenten waar je geweest bent, wie reed samen met wie, en hoeveel sneller was je dan je vroegere zelf?

 

 

Daar is nu wel een aardige kentering in gekomen. Het slechte nieuws is dat de gratis versie er geen functies bij kreeg en dat er veel functies verdwenen van gratis naar betaald, waaronder een van de leukste: de historie van je eigen vorderingen op bepaalde segmenten. Ook de wereldwijde ranking is enorm uitgekleed tot enkel de top 10 en je eigen ladderpositie. Eigenlijk is Free uitgekleed tot een soort Instagram voor sporters: je kan je data loggen, de daaruitvolgende statistieken zien zoals medailles en diverse week- en jaartotalen, je kan foto’s delen, je kan aktiviteiten van vrienden zien en natuurlijk belonen met de wereldberoemde kudo’s maar dat is het wel zo’n beetje. Strava geeft aan dat ze vooral de duurste functies om te realiseren (namelijk de functies die gegevens van vele deelnemers combineren zoals de ranglijsten en tegelijk samen fietsen) betaald hebben willen maken en dat klinkt redelijk.

 

Goed nieuws

Een deel van het goede nieuws is misschien dat de overgebleven gratis functies voor velen nog steeds volstaan. Verder goed nieuws is dat er nog steeds geen opgedrongen reclame in zit. In het verleden waren er meerdere nivo’s van betaalde abonnementen maar er is nu maar 1 over: Training. Die is verder aantrekkelijk gemaakt door uitbreiding met gedetailleerde trainingsanalyses, zoals info en statistieken per ronde/kilometer in plaats van de hele rit. Dit kwam allemaal tot stand naar aanleiding van feedback door gebruikers. Met data zoals hartslag en hersteltijd kunnen overzichten worden opgebouwd van de progressie naar fitheidsdoelen en voor trainingsprogramma’s met hartslagzones. Ook is het makkelijker en veelzijdiger om routes uit te stippelen, een functie die volledig uit Free gehaald is. De aandacht gaat dus meer van historie naar planning.

Een overgroot deel van de zogenaamde third party-software is losgekoppeld van de Strava-data. Alleen de grote navigatiemerken waaronder Garmin en Wahoo, de grotere sporthorlogefabrikanten zoals Suunto en Polar en het virtuele sportplatforn Zwift zijn nog aangehaakt.

 

Waarde

Resteert nog de vraag of de kosten voor de betaalde versie rechtvaardig zijn. Strava oppert zelf dat ze uiteindelijk winstgevend moet worden om te voorkomen dat de stekker uit het wereldwijde dienst moet. Dit artikel begon met ‘luxe went snel’, want het is jammer als je moet inleveren terwijl het zo lekker gratis en vanzelfsprekend was. Mocht je de stap naar betaald willen maken, dan kost dat € 5,- per maand en je mag het 60 dagen gratis vrijblijvend proberen. Daarvoor krijg je veel interessante info (met opvallend weinig storingen en nare updates!) plus een extra dimensie naar toekomstige data en progressie. Strava noemt dat ‘money well spent’ en op het jaarbudget van onze fijne hobby fietsen is het eigenlijk een druppel in de emmer. Maar die emmer is voor iedereen anders gevuld.

 

Wat doe jij? Heb je al een abonnement of overweeg je inderdaad te gaan betalen voor de dienst? Of blijf je Free gebruiken, en waarom?

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

 

Ook interessant

Sigma Header

Nieuw! Sigma ROX 2.0, 4.0 & 11.1

lees meer
Header_Sram_Rival_AXS

Dit is Sram Rival AXS!

lees meer
SI pro team

Flite Boost Pro Team Kit Carbonio Superflow: Het prozadel waar iedere wielerliefhebber naar verlangt

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Gravelbanden; waar moet je op letten?

lees meer
_DSC0578

Meer vrouwen op de fiets

lees meer
chimp header

Zo zorg je voor een goed gevulde motor op de fiets

lees meer
DSCF1863-min2

Fabian Cancellara ambassadeur voor Selle Italia

lees meer
tires-2328021

Prinses op de erwt of evolutie van je rijstijl?

lees meer
ZIPP_BSS_Header (003)

Maak kennis met de nieuwe collectie van Zipp

lees meer