koga prime

Tips bij het kopen van een nieuwe fiets.

Leuk! Je wil een nieuwe fiets aanschaffen. Maar waar moet je beginnen? Je struimt het internet af en leest online forums. Maar toch twijfel je nog steeds over de juiste keuze. Er zijn zoveel verschillende merken. Wij gaan je een handje helpen.

 

Fietsplezier

Wat natuurlijk het belangrijkste is: dat je plezier hebt en houdt in het fietsen. Niemand zit te wachten op pijntjes en blessures tijdens of na het fietsen. Ons advies zal dan ook zijn om altijd een meeting uit te laten voeren. Dit garandeert namelijk dat je de juiste maat fiets aanschaft en zo zul je meer plezier beleven in het fietsen. Dit kunnen we niet vaak genoeg benadrukken, uit ervaring hebben we veel beginnende fietsers voorbij zien komen die geen plezier hadden op de tweewieler. Voor 90% kwam dit doordat ze een fiets hadden aangeschaft die te groot of te klein voor hen was. Nu kun je achteraf wel een hoop aanpassen maar vaak blijft dit onvoldoende; meten is weten!

 

Nieuw of tweede hands

Je budget speelt een grote rol bij de aanschaf van een nieuwe fiets. Ga je voor nieuw of 2e hands, nieuw lijkt natuurlijk altijd de beste optie. Maar is dit ook echt zo? Het hangt er vanaf hoe vaak je van plan bent te gaan fietsen. Ons advies zou zijn:

 

Budget tot € 500,-

 • Minder dan 50km per week > nieuw
 • Meer dan 50km per week > 2e hands
 • Meer dan 100km per week > 2e hands

 

Budget tussen € 500,- > € 1000,-

 • Minder dan 50km per week > nieuw
 • Meer dan 50km per week > nieuw
 • Meer dan 100km per week > 2e hands

 

Budget boven € 1000,-

 • Minder dan 50km per week > nieuw
 • Meer dan 50km per week > nieuw
 • Meer dan 100km per week > nieuw

 

Waarom is dit?

Bij fietsen onder de € 1000,- worden vaak goedkopere aandrijvingen, wielen en lagers gemonteerd. Deze werken ook prima, maar bij intensiever gebruik is het aan te raden om een kwalitatief betere aandrijving te kiezen. Deze schakelen vaak soepeler en zijn minder gevoelig voor vuil. Dit is dan ook de reden dat je in sommige gevallen misschien beter naar een 2e hands fiets kunt kijken. Dit omdat je voor hetzelfde geld een betere aandrijving, wielen en lagering koopt. LET OP! Koop geen  ''kat in de zak". Tuurlijk is het lastig om als beginnende fietser te bepalen of je een goede 2e hands koopt. Neem bijvoorbeeld iemand mee die verstand van zaken heeft of ga naar een fietsspeciaalzaak. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

 

Waar moet je vooral op letten

 

De volgende items zijn kostbaar om te vervangen:

 

 • Ketting en tandwielen
 • Wielen/velgen en wiellagers
 • Trapas en balhoofdlagers

 

Ketting en tandwielen

Hoe kun je dit makkelijk controleren? Als je de ketting voor op het grote tandwiel legt. En deze vervolgens probeert op te tillen en meer dan een 5MM kunt lichten van het tandwiel dan zijn de ketting en tandwielen aan vervanging toe. Ook als de tanden van de kettingbladen achterover staan (haaientanden) kun je ervan uit gaan dat deze versleten zijn. Kosten: min € 75,-.

 

Wielen/velgen en wiellagers

Laten we beginnen bij de velgen. Als je met je vinger over de velgen voelt en deze voelen hol, wil dit zeggen dat die zijn uitgesleten en aan vervanging toe zijn. Kosten zijn dan ook minimaal € 75,-. De lagers van de wielen kun je controleren door een slinger aan het wiel te geven. Leg je hand op de voor of achtervork en voel je een lichte trilling? Dan zijn ze snel aan vervanging toe. Kosten: min € 25,-. Ook kan het zijn dat er zijdelingse speling op een wiel zit dit kan in sommige gevallen nog gerepareerd worden.

 

Trapas en balhoofdlagers

Bij de trapas leg je de ketting naast de tandwielen en draai je aan de crankarm. Voel je speling of hoor je een rauw geluid? Vervang deze dan snel. Kosten: min € 50,-. De balhoofdlagers kun je controleren door het voorwiel van de grond te tillen en deze naar links en naar rechts te bewegen. Voel 

je hier wederom een rauw geluid of gevoel? Dan zijn deze versleten. De kosten hiervoor zijn minimaal € 40,-.

 

Mocht je nu nog vragen hebben over aanschaffen van een nieuwe fiets? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Plaats je reactie onder dit artikel en wij gaan je helpen. Ook zullen we binnenkort door middel van video’s de boven genoemde punten aan je laten zien.

 

Door: Patrick Vos.

 

 

Ook interessant

holiday-gifts-1849900_1920

Sportieve kerstcadeaus voor de fietser

lees meer
FB SCHWALBE TIRES - ONE

Dit is het stappenplan om tubeless banden te monteren

lees meer
Sevilay_Jermo-36

Handige fiets apps

lees meer
smoothies-2253430_960_720

Deze drankjes helpen jou sneller te herstellen

lees meer
Bikejunckies_Trapassen

Welke verschillende trapassen zijn er? Wij leggen je uit welke je moet hebben!

lees meer
fiets_schoonmaken_header

Zo maak je je fiets weer blinkend schoon

lees meer
Etxeondo header

Outfit voor de beginnende fietser

lees meer
Header tips voor mountainbike beginners

Tips voor beginnende mountainbikers

lees meer