20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0406

Tips bij het kopen van een nieuwe fiets!

Leuk! Je wil een nieuwe fiets aanschaffen. Maar waar moet je beginnen? Toeren over het asfalt, keihard die klimmetjes oprijden of duik je liever het bos in om met de mountainbike de singletracks aan te vallen. Heb je al een keuze gemaakt of doe je het liever allebei? Fietsen is een prijzige hobby en wanneer je begint met fietsen kun je een tweedehands fiets aanschaffen of een goedkope nieuwe kopen. Kies je voor een tweedehands dan kun je behoorlijk besparen. Waarschijnlijk heb je nog niet de technische kennis in huis om zeker te weten of het wel een goede fiets is. Qua uiterlijk kan de fiets er goed uit zien maar hoe zit het met de lagers, balhoofd en kettingbladen? Patrick heeft een aantal tips voor je waar je op letten als je op pad gaat voor je “nieuwe” fiets.

 

Fietsplezier

Wat natuurlijk het belangrijkste is: dat je plezier hebt en houdt in het fietsen. Niemand zit te wachten op pijntjes en blessures tijdens of na het fietsen. Ons advies zal dan ook zijn om altijd een meting uit te laten voeren. Dit garandeert namelijk dat je de juiste maat fiets aanschaft en zo zul je meer plezier beleven in het fietsen. Dit kunnen we niet vaak genoeg benadrukken, uit ervaring hebben we veel beginnende fietsers voorbij zien komen die geen plezier hadden op de tweewieler. Voor 90% kwam dit doordat ze een fiets hadden aangeschaft die te groot of te klein voor hen was. Nu kun je achteraf wel een hoop aanpassen maar vaak blijft dit onvoldoende; meten is weten!

 

Nieuw of tweedehands

Je budget speelt een grote rol bij de aanschaf van een nieuwe fiets. Ga je voor nieuw of tweedehands, nieuw lijkt natuurlijk altijd de beste optie. Maar is dit ook echt zo? Het hangt er vanaf hoe vaak je van plan bent te gaan fietsen. Ons advies zou zijn:

 

Budget tot € 500,-

 • Minder dan 50km per week > nieuw
 • Meer dan 50km per week > 2e hands
 • Meer dan 100km per week > 2e hands

 

Budget tussen € 500,- > € 1000,-

 • Minder dan 50km per week > nieuw
 • Meer dan 50km per week > nieuw
 • Meer dan 100km per week > 2e hands

 

Budget boven € 1000,-

 • Minder dan 50km per week > nieuw
 • Meer dan 50km per week > nieuw
 • Meer dan 100km per week > nieuw

 

Waarom is dit?

Bij fietsen onder de € 1000,- worden vaak goedkopere aandrijvingen, wielen en lagers gemonteerd. Deze werken ook prima, maar bij intensiever gebruik is het aan te raden om een kwalitatief betere aandrijving te kiezen. Deze schakelen vaak soepeler en zijn minder gevoelig voor vuil. Dit is dan ook de reden dat je in sommige gevallen misschien beter naar een 2e hands fiets kunt kijken. Dit omdat je voor hetzelfde geld een betere aandrijving, wielen en lagering koopt. LET OP! Koop geen  ''kat in de zak". Tuurlijk is het lastig om als beginnende fietser te bepalen of je een goede 2e hands koopt. Neem bijvoorbeeld iemand mee die verstand van zaken heeft of ga naar een fietsspeciaalzaak. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

 

Zo maak je je fiets weer helemaal schoon!

 

Waar moet je vooral op letten

 

De volgende items zijn kostbaar om te vervangen:

 

 • Ketting en tandwielen
 • Wielen/velgen en wiellagers
 • Trapas en balhoofdlagers

 

Ketting en tandwielen

Hoe kun je dit makkelijk controleren? Als je de ketting voor op het grote tandwiel legt. En deze vervolgens probeert op te tillen en meer dan een 5MM kunt lichten van het tandwiel dan zijn de ketting en tandwielen aan vervanging toe. Ook als de tanden van de kettingbladen achterover staan (haaientanden) kun je ervan uit gaan dat deze versleten zijn. Kosten: tenminste € 75,-.

 

Wielen/velgen en wiellagers

Laten we beginnen bij de velgen. Als je met je vinger langs de velgen voelt en deze voelen hol, wil dit zeggen dat ze (door de remblokken) zijn uitgesleten en aan vervanging toe zijn. Kosten zijn dan ook minimaal € 75,-. De lagers van de wielen kun je controleren door een slinger aan het wiel te geven. Leg je hand op de voor of achtervork en voel je een lichte trilling? Dan zijn ze snel aan vervanging toe. Kosten: minstens € 25,-. Ook kan het zijn dat er zijdelingse speling op een wiel zit. Dit kan in sommige gevallen nog wel gerepareerd worden.

 

Trapas en balhoofdlagers

Bij de trapas leg je de ketting naast de tandwielen en draai je aan de crankarm. Voel je speling of hoor je een rauw geluid? Vervang deze dan snel. Kosten zijn al gauw € 50,-. De balhoofdlagers kun je controleren door het voorwiel van de grond te tillen en deze naar links en naar rechts te bewegen. Voel 

je hier wederom een rauw geluid of gevoel? Dan zijn deze versleten. De kosten hiervoor zijn minimaal € 40,-.

 

Mocht je nu nog vragen hebben over aanschaffen van een nieuwe fiets? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Plaats je reactie onder dit artikel en wij gaan je helpen.

 

Door: Patrick Vos.

 

 

Ook interessant

classics_blog_header_landing

Een race op Zwift, iets voor jou?

lees meer
GRC_DTswiss

Vergeet niet aan je mobiliteit te werken!

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0406

De man met de hamer kun je verslaan!

lees meer
dk3r0902_x

Zo hou je nog lang plezier van je velg en rem

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0546

Tubeless: doen of niet?

lees meer
crossfit-534615_1920

Zo krijg je een krachtig lichaam op de fiets

lees meer
bike_Snow

Fietsen in de sneeuw

lees meer
CRWX_Rotorua_SRAM_Guide_Ult_150323_AM_991_H

Tips voor je eerste mountainbike marathon

lees meer