Header tips voor mountainbike beginners

Tips voor beginnende mountainbikers

Wil jij op avontuur? Dan is mountainbiken zeker iets voor jou! In Nederland zijn er genoeg omgevingen en fietsroutes. Zowel voor gevorderden als voor beginners. Maar hoe begin je er nou aan? Wat moet je weten als beginnende mountainbiker? In dit artikel laat ik de beste tips weten voor mensen die een nieuw avontuur willen starten!

 

Houd je schouders recht en kijk voor je

Om overzicht te hebben op de route vanwege onder andere rotsblokken, kuilen en boomwortels, moet je altijd goed voor je kijken. Veel beginnende mountainbikers maken de fout om de hele tijd op hun voorwiel te letten. Wanneer je iets verder voor je kijkt, ben je beter gefocust op de weg en ben je voorbereid op de obstakels. Als beginnende mountainbiker wil je namelijk grote obstakels vermijden! Kijk ook altijd waar je heen wilt: focus dus niet op een obstakel want dan fiets je er juist in een rechte lijn op af. Gebruik je perifere zicht (alles wat niet in je directe zicht ligt) om obstakels te vermijden.

 

Juiste remtechniek

Beginnende mountainbikers gaan vaak de mist in door te hard te remmen. Bijvoorbeeld, als je in een afdaling vol remt, is er een grote kans dat je banden wegslippen en dat je onderuit gaat. Rem rustig en houd niet continu je rem in bij een afdaling, je moet gecontroleerd remmen. Dit doe je door steeds de rem even los te laten. Als je tijdens het remmen aanvoelt dat je banden wegslippen, laat dan even de rem los en ga daarna weer verder met remmen. Rem dus nooit volledig, dan raak je de controle over je mountainbike kwijt.

 

Uphill en downhill

Uphill kost erg veel energie en uithoudingsvermogen. Dit is juist het leuke aan bergoprijden. Het is een leuke uitdaging om je uithoudingsvermogen en je doorzettingsvermogen te testen. Uphill moet je rekening houden met je versnelling want je moet op tijd naar een lagere versnelling kunnen schakelen. Begin langzamer te trappen voordat je schakelt, zodat de druk op je ketting niet te groot word. Daarnaast is het aan te raden om op je zadel te blijven zitten. Ook al heb je de neiging om je rug te rechten, ook al is de trail hobbelig of bedekt met stenen: blijf op je zadel zitten.

 

 

Ben je op de top dan begint de downhill-pret. Wees niet te enthousiast en ga niet met volle vaart naar beneden. Wacht hier echt mee tot je meer ervaring hebt met afdalingen. Wanneer je techniek namelijk nog niet voldoende is, kan je snel controle over MTB verliezen. Begin je aan een afdaling bepaal dan je eigen tempo waarbij je volle controle hebt over je MTB. Focus je op het aanvoelen van je fiets en het contact van je banden met de grond. Neem je tijd om vertrouwd te raken met verschillende soorten terreinen en obstakels en verhoog dan eventueel pas je snelheid.

 

 

Snelheid behouden en verleggen van je gewicht

Het is lastig en soms eng maar toch is het belangrijk om je snelheid te behouden of juist te versnellen. Dit helpt je met veel dingen. Snelheid zorgt ervoor dat je makkelijker over de hindernissen gaat, dus maak het makkelijk voor je zelf om door te rijden. Het verleggen van je gewicht is een van de belangrijkste tips. Als je een afdaling (downhill) neemt, verleg je gewicht dan naar achteren, dit voorkomt dat je over de kop gaat. Als je bergop rijdt (uphill) dan verleg je je gewicht naar voren. Ga op het puntje van je zadel zitten zodat je achterwiel grip houdt.

 

Veiligheid voorop!

Je zult zien dat mountainbike-ritten langer duren dan je misschien vooraf denkt. Dit komt omdat je op ruig terrein terechtkomt waardoor je niet zo snel vooruit komt, je komt wellicht technische problemen tegen of je raakt de trails kwijt. Het is dus belangrijk om meer dan genoeg spullen mee te nemen. Als er iets mis gaat is het soms onmogelijk dat iemand je ophaalt. En als dat wel zou kunnen, is er kans dat je geen mobiel bereik hebt. Neem dus altijd het gereedschap mee dat je nodig hebt: handpompje of CO2-patronen, multi-tool en een reserveband. Dit zijn kleine spullen die je goed helpen en die je met weinig moeite meeneemt. Je zult met een beter gevoel op pad gaan als je weet dat je alles bij je hebt. Het is ook altijd erg belangrijk om je identiteitsbewijs mee te nemen, voor het geval dat je een ongeval hebt en  een andere biker je vind.

 

Multitool

Door: Jermo Islek

 

 

Ook interessant

classics_blog_header_landing

Een race op Zwift, iets voor jou?

lees meer
GRC_DTswiss

Vergeet niet aan je mobiliteit te werken!

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0406

De man met de hamer kun je verslaan!

lees meer
dk3r0902_x

Zo hou je nog lang plezier van je velg en rem

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0546

Tubeless: doen of niet?

lees meer
crossfit-534615_1920

Zo krijg je een krachtig lichaam op de fiets

lees meer
bike_Snow

Fietsen in de sneeuw

lees meer
CRWX_Rotorua_SRAM_Guide_Ult_150323_AM_991_H

Tips voor je eerste mountainbike marathon

lees meer