
Tips voor je eerste mountainbike marathon
De fietssport is dankzij de verschillende disciplines een ontzettend gave sport. Misschien staat het wegwielrennen nu wel op een laag pitje en ben je op zoek naar een nieuwe doel. Kijk dan eens naar een marathon op de mountainbike, meerdere uren in het zadel, een hele opgave. Lekker door het bos, over boomwortels, door de modder en afdalen over losliggende stenen. Een ervaring die je een keer gedaan moet hebben. Er zijn hopelijk naarmate het jaar vordert tientallen evenementen waar je weer aan deel kunt nemen, in Nederland én het buitenland. Er is geen klassieke afstand, maar houd er rekening mee dat 100km de normaalste zaak van de wereld is!
Techniek
Je gebruikt het hele lichaam. De afwisseling van technisch dalen en klimmen van zo’n marathon vraagt ook veel van je core. Houd je fiets maar eens in balans wanneer je een klim oprijdt van 20% door de blubber. Rondtrappen is één, maar een goede techniek is de sleutel om je voeten op de pedalen te houden. Een goed trainingsschema gaat hieraan vooraf. In Nederland zijn er genoeg mogelijkheden om jezelf eens te testen zodat je weet aan welke onderdelen van het mountainbiken verbetering nodig is; dalen over los zand bijvoorbeeld of klimmen met korte en scherpe bochten. Misschien is daarom mountainbike clinic geen overbodige luxe. Tijdens een marathon rijd je op een onbekend parcours, wijk daarom ook eens af van je normale trails want die ken je inmiddels wel. Nieuwe trails bestaan ook weer uit nieuwe uitdagingen. Oefening baart kunst, kijk maar naar Mathieu van der Poel. Niet dat we ons daar mee willen vergelijken maar deze man is technisch de baas op én over zijn fiets. Hij inspireert iedere mountainbiker.
Trainingen
Sommige trainingen zullen zwaar zijn waarbij je je beentjes achteraf goed zal voelen. Zorg dat je in de voorbereiding goed uitrust en tijd besteedt aan je herstel. Voldoende slaap is een belangrijk onderdeel hiervan. Wanneer je meer gaat trainen vraagt je lichaam om meer energie dus moet je ook meer gaan eten. Eet voldoende koolhydraten en eiwitten! Denk hierbij aan fruit, groente, volkorenproducten, magere kwark en noten.
Leestip: zo zorg je voor een goedgevulde motor op de fiets!
Energie
Laat je niet gek maken bij de start, want daar ligt de valkuil voor het verdere verloop van je mtb marathon. Wanneer je te snel start ga je de prijs dubbel en dwars terugbetalen. Voorkom dit door goed je energie te doseren. Rijd je eigen tempo. Eet en drink elk half uur, 60 tot 90 gram koolhydraten kan je lichaam per uur opnemen. Gelletjes zijn erg handig want dan hoef je niet te kauwen, daarnaast neemt je lichaam ze ook snel op. Tijdens de trainingen moet je je voeding “getraind” hebben. Niet alle sportvoeding wordt door je maag-darmstelsel geaccepteerd. Buikpijn of misselijkheid is het laatste wat je wilt krijgen tijdens de marathon want zeg nou zelf; liever kruipend over de finish dan een DNF achter je naam hebben staan.
Sportvoeding tijdens je mtb marathon
Zorg dat je je fiets goed onderhoudt. Mountainbiken is een sport waarbij je fiets veel te verduren krijgt. Maak de aandrijving na elke rit schoon. Regelmatig even je tweewieler laten controleren is geen overbodige luxe, ze zal je er dankbaar voor zijn. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.
Door: Christiaan van Capelleveen
Ook interessant


.jpg?height=300&width=600&mode=crop&converttowebp=0)




