20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0546

Tubeless: doen of niet?

Al is je fiets nog zo geavanceerd, anno 2021 rijden we op banden die gevuld zijn met lucht. En zolang de band kapot kan, rijden we lek en staan we langs de kant banden te plakken of te vervangen. Simpel.

 

Of toch niet...

Er bestaan grofweg 3 typen banden: clincher, tubular ('tubes') en tubeless. Schwalbe, Continental en Maxxis zijn betrouwbare merken op dit vlak. Als je nieuwsgierig bent of tubeless iets voor jou is, heb je momenteel waarschijnlijk wielen met clinchervelgen met een buitenband en een binnenband. Tubes worden doorgaans gebruikt door profrenners op de weg. Het zijn gesloten buitenbanden zonder binnenband, geplakt op een speciale velg. Een tussenvorm is tubeless: clincher velgen met alleen een buitenband. Klinkt ideaal, dus we hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. We gaan daarbij uit van MTB's, al gaat het tubeless maken van de wielen bij racewielen net zo.

 

Tubeless banden

 

En het gewicht?

Minder materiaal betekent doorgaans minder gewicht. Tubeless-ready velgen zijn in veel gevallen lichter dan gewone clicher wielen. Maar ook als je je eigen clinchers gebruikt, win je gewicht. Er hoeft alleen maar 100 ml afdichtvloeistof in de band en een tape in de velg. En die 100 gram per wiel scheelt in rijcomfort: al het gewicht dat rondslingert weegt tot 3x meer dan bij stilstand. Die '600 gram' heb je dus nu geen last van. 

 

Waar moet je op letten als je gravelbanden wilt kopen?

 

Minder lek rijden?

Eigenlijk rijd je nog bijna net zo vaak lek als voorheen. Het geheim zit hem vooral in de melkachtige vloeistof die je langs de velgrand of via het ventiel toedient. Een tubeless-ready buitenband is extra behandeld om hem luchtdicht te krijgen en nadat je de velg hebt voorzien van speciale tape en een tubeless-ventiel is de setup luchtdicht. Wanneer je nu in een doorn of spijker rijdt, wordt het gat meteen tijdens het rijden gedicht door de vloeistof. Let op: wil je je gat goed dichten moet je het eigenlijk ook nog netjes vullen met een bandplug, een strookje rubber dat je met een soort priem in het lek propt.

 

 

Zijn tubeless banden ook comfortabeler?

De rest van de voordelen van tubeless zijn vooral gericht op rijgedrag. De druk in mountainbikebanden is vrij laag. Als je al te hard op een boomwortel of steen rijdt, bestaat de kans dat de binnenband geplet wordt op de velgrand. Zonder binnenband is die tijd van 'snakebites' vrijwel voorbij en kun je de band straffeloos wat zachter houden. Al met al kan de band meer vervormen met de ondergrond en dat is dan weer fijn vanwege meer grip, meer veercomfort en later remmoment.

 

Extra voordelen voor de racefiets

Voor racewielen heeft het tubeless concept ook nog wel wat extra voordelen. Omdat het mogelijk is om met wat minder bandenspanning te rijden wordt de fiets comfortabeler. Ook het rijden op verschillende ondergronden, zoals op een gravelbike, wordt prettiger en makkelijker.

 

Wat zijn de nadelen van tubeless?

Tot slot: met tubeless gooi je letterlijk je binnenband aan de kant en het biedt bepaalde gemakken maar daarmee ben je er nog niet. Nadelen zijn dus dat je velg geschikt moet zijn of geschikt gemaakt moet worden (lees: luchtdicht) en je moet, zoals hierboven genoemd, een paar speciale materialen aanschaffen. Als je averij geen gaatje is maar echt een scheur, biedt de vloeibare latex geen uitkomst meer (maar een nieuwe binnenband ook niet echt).

Heb je inmiddels besloten om tubeless te gaan rijden? Patrick laat je in dit filmpje zien hoe je je wielen eenvoudig gereed maakt voor ritten zonder binnenband:

 

 

Door: Andre Ruitenbeek 

 

Ook interessant

classics_blog_header_landing

Een race op Zwift, iets voor jou?

lees meer
GRC_DTswiss

Vergeet niet aan je mobiliteit te werken!

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0406

De man met de hamer kun je verslaan!

lees meer
dk3r0902_x

Zo hou je nog lang plezier van je velg en rem

lees meer
crossfit-534615_1920

Zo krijg je een krachtig lichaam op de fiets

lees meer
bike_Snow

Fietsen in de sneeuw

lees meer
CRWX_Rotorua_SRAM_Guide_Ult_150323_AM_991_H

Tips voor je eerste mountainbike marathon

lees meer