
Veilig wielrennen
Als wielrenner moet je rekening houden met de rest van het verkeer, de weg is immers van ons allemaal. Maar om je nog veiliger in het verkeer te begeven heb je gedegen verkeersinzicht, een veilige fiets en beschermingsmiddelen nodig (kleding en helm).
Fietsonderhoud
Je fiets onderhouden is erg belangrijk. Regelmatig een onderhoudsbeurt kost weinig moeite, je fiets blijft soepel rijden, de slijtage is minder en je fiets blijft er goed uitzien. Bovendien is het een stuk veiliger fietsen op een betrouwbare fiets. Dit onderhoudsschema voor de fiets geeft richtlijnen maar moet uiteraard aangepast worden aan de omstandigheden. Een mountainbike die veel in de duinen en op het strand wordt gebruikt zou veel meer onderhoud nodig hebben. Voor een racefiets waarmee hoofdzakelijk in de zomer mee gefietst wordt is een jaarlijkse onderhoudsbeurt meestal voldoende. Na de aanschaf van een nieuwe fiets is het belangrijk op de volgende punten te letten: loszittende spaken, de afstelling van remkabels, derailleurkabels en nagaan dat de smering goed is. Meestal zit er bij de aanschafprijs van je fiets ook een onderhoudsbeurt bij de prijs inbegrepen.
Voor elke rit controleer je de bandenspanning, de werking van de remmen en controleer je of de snelspanners van de wielen goed vastzitten.
Veilig wielrennen
Jaarlijks zijn er genoeg ongevallen tijdens wielrennen. En bij een ongeval is het uiterst belangrijk om een fietshelm te dragen! Denk echter niet dat je met een helm meer risico’s kan nemen. Blijf daarom altijd bewust van de gevaren en neem geen risico’s. Draag altijd een fietshelm die een goede pasvorm heeft. De juiste maat krijg je door de omtrek van je hoofd vanaf 2cm vanaf je wenkbrauwen te meten.
Zorg ervoor dat je goed gezien wordt tijdens het fietsen. Neem ook altijd verlichting mee als je gaat fietsen tegen de avond, ook als je van te voren al weet dat je voor donker terug bent! Voor extra veiligheid is het handig om reflecterende fietskleding te dragen, zodat je beter zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Wanneer je besluit in het donker te fietsen terwijl er veel verkeer op de weg is, is het handig om een kort rondje paar keer te fietsen zodat je geen onbekende routes pakt. Extra handig en veilig is een fietsremlicht. Een fietsremlicht is handig voor in het donker maar ook overdag bij bepaalde weeromstandigheden.
5 Tips voor veilig wielrennen in een groep
- Duid twee begeleiders aan om duidelijk te communiceren
Communicatie in de groep is erg belangrijk. Om goed te communiceren bepaal je met je groep wie de begeleiders worden. Altijd een begeleider vooraan en een begeleider achteraan. Als je met een grotere groep fietst kan je er zelf voor kiezen om 3 begeleiders uit te kiezen om nog overzichtelijker te blijven tijdens het communiceren. Spreek met je groep af welke signalen je gebruikt, voorbeeld hiervan zijn handgebaren. Codewoorden kun je ook goed gebruiken maar dat is niet handig als je met een hele grote groep fietst want dan kan er iemand zijn die de begeleider niet goed verstaat.
- Houd afstand van elkaar
Het is niet verstandig om dicht op elkaar te fietsen omdat je dan minder voor je ziet. Houd genoeg afstand van elkaar zodat iedereen goed zichtbaar is. Dan zie je ook meteen beter als iemand een signaal afgeeft.
- Anticipeer op bochten
Fiets je met een snellere groep mee. Dan kom je erachter dat die veel sneller door de bochten gaan. Lukt jou dat nog niet, dan moet je weer een sprint trekken om het gat dicht te rijden. En dat kost veel moeite op den duur. Dus anticipeer altijd op bochten. Zie je dat er een bocht aankomt dan kan je alvast een tandje lichter schakelen voor de bocht.
- Handen aan stuur/remmen
Altijd je handen aan het stuur houden! Als je je rug wilt rechten zak dan even naar de andere kant van de groep. Want als je in een groep fietst val je nooit alleen. Houd je handen goed vast bij de remgrepen of in de beugels. In deze situatie kan je het snelste remmen en reageren op de situaties die er komen.
- Blijf relaxt
Als laatste tip: blijf relaxt! Vind een comfortabele houding op je fiets. Straal ook uit dat je alles onder controle hebt. Dat is voor je zelf fijn en dat geldt ook voor de andere waarmee je fietst. Want als je gestresst bent is er een grotere kans op een valpartij.
Door: Jermo Islek
Ook interessant


.jpg?height=300&width=600&mode=crop&converttowebp=0)





