voeding

Voeding voor het sporten

Sport en voeding gaan hand in hand, want naast het sporten is gezonde voeding ook van belang om het maximale uit je sportprestaties te halen. Voordat je gaat sporten is het belangrijk om je lichaam te voorzien van de juiste brandstof. Doe dit wel minimaal een uur van tevoren. Maar hoe weet je nou wat je moet eten voordat je gaat sporten. Het is immers heel belangrijk om je lichaam goed voor te bereiden op een wedstrijd of een training. Wij geven je tips.

 

Eiwitten

Laten we beginnen met voldoende eiwitten, de bouwstenen van je lichaam. Eiwitten helpen je om spierschade weer snel te herstellen, om spiermassa op te bouwen en in stand te houden. Hoeveel eiwitten je nodig hebt is afhankelijk van je gewicht. Er zijn natuurlijk veel voedingsmiddelen waar eiwitten in zitten. Hier kan je ook een lijst van vinden maar je kan er van uitgaan dat dierlijke producten zoals; vlees, vis, ei en zuivel rijk aan eiwitten zijn. Dat geldt ook voor noten, peulvruchten, volkoren granen en tofu.

 

 

Koolhydraten

Daarnaast zijn koolhydraten belangrijk voor je lichaam voor een intensieve fysieke inspanning. Als je gaat sporten, grijpt je lichaam glycogeen aan als energiebron. Als je van tevoren voldoende koolhydraten eet, dan zorg je ervoor dat je glycogeenvoorraden goed gevuld zijn. Koolhydraten zitten in verschillende voedingsmiddelen. De meest voor de hand liggende voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten zijn: brood, pasta, rijst, aardappels en peulvruchten.

 

 

Tip: lees ook het artikel Zo zorg je voor een goed gevulde motor op de fiets

 

Snelle tussendoortjes

Voeding werkt voor iedereen anders maar als je gerechten bereidt met de bovenstaande ingrediënten, zit je altijd goed. Wij hebben hieronder wat voorbeelden van snel te bereiden tussendoortjes opgesomd:

 

  • Havermoutpap

Havermoutpap heb je binnen no-time gemaakt en zit vol met koolhydraten. In combinatie met melk krijg je ook genoeg eiwitten binnen. Als je er wat vers fruit aan toevoegt, dan krijg je meteen de nodige vitaminen binnen en het is ook nog eens lekker.

  • Kwark met bananen

Het ultieme recept voor de sportieve inspanning! Kwark zit boordevol eiwitten, terwijl bananen genoeg koolhydraten bevatten.

  • Krentenbol

Een licht tussendoortje, dat je ook kunt meenemen tijdens het fietsen. Het meel en de rozijnen geven je voldoende energie dankzij de koolhydraten.

 

Tip! Bekijk de recepten op: www.fit.nl/gezonde-recepten, voor gezonde en verantwoorde recepten voor sporters.

 

Door: Sevilay Bakkal 

 

 

 

Ook interessant

Thumbnail_voorvork

Zo plaats je een voorvork en zaag je 'm op maat!

lees meer
MG_0558-1160x773

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
f9

Zo voorkom je zadelpijn

lees meer
Campagnolo_group3_day1-129

Je activiteit van Garmin toch op Strava tijdens de storing? Zo doe je dat!

lees meer
header sp connect bikejunckies

Zo monteer je een bike bundle

lees meer
ketting smeren 1

Zo smeer je je fietsketting

lees meer
Films

Goede documentaires over wielrennen? Dit zijn ze!

lees meer
cyclist-3824579

11 handige tips voor de sportieve forens

lees meer
cyclist-1537843_1920

Voorkom een hongerklop

lees meer