cyclist-1537843_1920

Voorkom een hongerklop

Je bent net begonnen aan een fietstocht, je geniet volop van het weer en opeens kom je niet meer vooruit, terwijl er een half uur geleden nog niets aan de hand was. Maar ineens is elke trap te veel, hongerklop heeft toegeslagen. En nu?

 

Hongerklop, oftewel de Man met de Hamer, komt door een tekort aan glucose, dat wordt ook wel een te lage bloedsuikerspiegel genoemd. Het is heel moeilijk om je snel weer energiek te voelen doordat het tekort aan glucose zoveel te groot is, dat zelfs alle voorraden in je lichaam opraken. Vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen en trillingen zijn soorten klachten die kunnen ontstaan waardoor je niet meer verder kunt.

 

Voorkomen

Er wordt geadviseerd om een hongerklop te voorkomen door er van te voren rekening te houden. Het is erg belangrijk dat je maaltijd 1,5 à 2 uur voor een training voldoende koolhydraten bevat. Ontbijt of lunch met muesli, brood of fruit. Of een avondmaaltijd met aardappelen, pasta of rijst. Eet tijdens de inspanning op tijd en vul tijdig de koolhydraten aan. Om de 30 minuten kan je bijvoorbeeld sportvoeding innemen zodat je altijd genoeg hebt, denk aan een reep of een gelletje. Door frequent de koolhydraten aan te vullen zorg je er voor dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft.

 

 

Toch een tekort?

Heb je toch last van hongerklop? Dan moet je er voor zorgen dat je zo snel mogelijk snelle suikers binnen krijgt. Denk aan een blikje cola, chocola, een koekje, een zakje suiker van de koffiepauze, alles is goed. Na ongeveer 10 minuten kan je weer verder. Het is wel goed om te realiseren dat je geen grote afstand meer kan afleggen maar een ritje naar huis moet geen probleem zijn.

 

Wat eet je eigenlijk tijdens een blessure?

 

Signalen

Hongerklop komt met een aantal signalen. Luister goed naar je lichaam zodat je nog op tijd kan handelen en vooruit kan komen. Krijg je het steeds kouder, licht in je hoofd, gevoel alsof je bloed wegtrekt? Duurt elke kilometer voor je gevoel langer? En ga je sneller ademhalen? Dan zijn dit de eerste signalen. Eet of drink meteen iets zoets om een hongerklop voor te zijn.

 

Door: Sevilay Bakkal

 

Ook interessant

classics_blog_header_landing

Een race op Zwift, iets voor jou?

lees meer
GRC_DTswiss

Vergeet niet aan je mobiliteit te werken!

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0406

De man met de hamer kun je verslaan!

lees meer
dk3r0902_x

Zo hou je nog lang plezier van je velg en rem

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0546

Tubeless: doen of niet?

lees meer
crossfit-534615_1920

Zo krijg je een krachtig lichaam op de fiets

lees meer
bike_Snow

Fietsen in de sneeuw

lees meer
CRWX_Rotorua_SRAM_Guide_Ult_150323_AM_991_H

Tips voor je eerste mountainbike marathon

lees meer