wattage meter

Waarom een wattagemeter?

Zoals al vaak in het profpeloton te zien is, wordt  fietsen op topniveau steeds wetenschappelijker. En dan is meten essentieel! Een wattagemeter, ook wel een een vermogensmeter genoemd, is geschikt om het aantal getrapte wattages te registreren. Dat is de hoeveelheid energie die je levert tijdens het fietsen. Het wattage is daardoor een goede graadmeter voor de intensiteit en effectiviteit van je inspanning. De wattagemeter is niet alleen weggelegd voor de professionele renner. Ook voor de fanatieke amateur fietser is het interessant om een wattage meter aan te schaffen. Want zo kun je specifieker en efficiënter, trainen en koersen.

 

Welke varianten zijn er:

·         In de pedalen

·         In de crankstel

·         In de naaf

 

 

In de pedalen

Het voordeel van dit systeem is dat het op iedere drivetrain is toe te passen. En een andere wiel steken vormt ook geen enkel probleem. Ook is er voor beide zijdes een krachtanalyse. Ondanks dat deze voor bijna ieder systeem geschikt is, passen ze niet op de pedaalsystemen van Shimano en Speedplay.

 

In het crankstel

Bij deze variant van een wattagemeter is het grote voordeel dat deze zowel verkrijgbaar is voor weg, baan, BMX, MTB etc. Zelf vinden wij dit ook de best ogende variant. Kijk bijvoorbeeld naar het nieuwe Sram Red AXS Crankstel met Quarq powermeter, deze ziet er toch wel heel gelikt uit!? Ook bij dit systeem powermeter is het wisselen van wielen geen issue. Een nadeel kan zijn dat je niet makkelijk kunt wisselen als je meerdere fietsen bezit.

 

 

In de naaf

Deze vorm van een wattagemeter gaat automatisch op nul op het moment dat je je benen stil houdt. Bij deze variant is ook het wisselen tussen meerdere fietsen een fluitje van een cent en is ook de keuze van je drivetrain geen issue. Deze vorm zal niet veel gebruikt worden door rijders die met een aantal wielsets rijden omdat dit nogal kostbaar is om dit in meerdere wielsets toe te passen.

 

Door: Patrick Vos

 

Ook interessant

bike-4154156_640

Regels speed pedelec

lees meer
header

De 4 voordelen van een Lefty!

lees meer
20200117_Velovollies2020_0202

Dit was Velofollies 2020!

lees meer
Pinion Ghost

Pinion op de MTB

lees meer
Lake mxz304

Unboxing Lake MXZ304 winterschoen

lees meer
Natgeregende fiets

Fietsregenkleding

lees meer
_MG_2604

Warme handen en voeten op de fiets

lees meer
Saris_H3

Unboxing de nieuwe H3 van Saris

lees meer
Wielrennen voor mensen met een beperking

Wielrennen voor mensen met een beperking

lees meer