Alpes_Road_4

Wanneer heb je sportdrank nodig?

Tegenwoordig zijn er allerlei soorten sportdranken, repen en gelletjes verkrijgbaar voor sporters. Maar wanneer heb je nou eigenlijk sportdrank nodig als duursporter? En welke soorten zijn er verkrijgbaar?

 

Sportdrank wordt gebruikt om de prestaties te verbeteren en natuurlijk om het lichaam tijdens het sporten te hydrateren. Je lichaam verbruikt heel veel vocht tijdens een lichamelijke inspanning. Het lichaam bestaat voor 60 procent uit water en als je alleen al 2 procent vocht verliest, heeft dat meteen een negatief effect op je prestaties. Het verlies van vocht heeft een slechte invloed op je lichaam, denk vooral aan spierkrampen, vermoeidheid, maag- en darmklachten.

 

Bij een inspanning van langer dan een uur is het belangrijk om het vocht in je lichaam aan te vullen. Ondanks dat je na een uur pas de gevolgen merkt van vochtverlies, is het zaak om al wel veel eerder te beginnen met drinken. Dat kan natuurlijk met water (eventueel met limonadesiroop voor de snelle suikers) maar het gaat beter met sportdrank. Het voordeel van sportdrank is dat je lichaam meteen wordt voorzien van koolhydraten. Over het algemeen bestaat sportdrank uit water, koolhydraten en elektrolyten. De glycogeenvoorraad is de energievoorraad die belangrijk is voor duursport en bevindt zich in de spieren en de lever. Koolhydraten heeft je lichaam nodig om deze voorraad op te bouwen. 

 

De prestaties verslechteren na 1,5 tot 2 uur omdat het lichaam beschikt over minder energie in de spieren omdat de glycogeen op raakt. Als gevolg hiervan gaat het over op verbranding van vetten en spiereiwit. Dit proces verloopt langzamer dan het aanroepen van glycogeen waardoor het achterblijft bij je energievraag en waardoor je dus minder kracht hebt.

 

 

 

Soorten sportdrank

Er zijn 3 verschillende soorten sportdrank, namelijk isotone, hypotone en hypertone. Op het etiket staat aangegeven met welke soort je te maken hebt. Isotone drankjes bevatten tussen de 6 en 8 gram koolhydraten per 100 ml en beschikken over de ideale combinatie tussen het aanvullen van vocht en energie. Een hypotone drank bevat minder suikers en elektrolyten dan het eigen vocht van het lichaam. Hij wordt sneller opgenomen door het lichaam doordat de drank meer verdund is. Een hypotone drank bevat gemiddeld maximaal 6 gram koolhydraten per 100 ml. Een hypertone sportdrank bevat meer deeltjes en wordt daardoor langzamer opgenomen in het lichaam. Het drankje bevat meer dan 8 gram koolhydraten per 100 ml. Dat maakt deze drankjes minder geschikt tijdens een intensieve training.

 

Lees ook: De man met de hamer kun je verslaan!

 

Door: Sevilay Bakkal

 

Ook interessant

Selle_Italia_211

Selle Italia Novus Boost Evo

lees meer
Zwift_3

Binnen trainen, ben je ook fan van Zwift?

lees meer
Van Nicholas Ventus 3Al-2.5V Titanium

Titaniumspecialist Van Nicholas presenteert de geheel vernieuwde Ventus racefiets

lees meer
DTSwiss_Keyvisual_ARC_Mediakit_338x190mm_16zu9

DT Swiss lanceert nieuwe wielsets

lees meer
DjinnDecadeofSuper

De nieuwe MTB banden van Schwalbe

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Gravelbanden; waar moet je op letten?

lees meer
COVER_FB_2

Campagnolo Shamal Carbon Disc Brake

lees meer
_NDL6541

Dit zijn Vlaamse klimmetjes voor op je bucketlist

lees meer
fiets van de zaak

Fiets van de zaak

lees meer