20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0378

Wat is de juiste hoogte van mijn zadel op de racefiets

Het afstellen van je zadel op de juiste hoogte is een makkelijke manier om je trapefficiëntie te verhogen. En dat niet alleen: het zorgt ook voor meer comfort op de fiets en voorkomt langdurige blessures. Maar hoe weet je nou wat de juiste hoogte is? 

Wij geven je twee eenvoudige adviezen voor de juiste afstelling van je zadel:

 

Voordat je begint met het verstellen van je zadel, is het aan te raden om een stukje isolatie tape te wikkelen rondom de zadelpen waar het het frame in gaat. Stel, je wilt na het verstellen toch weer terug naar de oude hoogte, dan weet je altijd exact hoe hoog het zadel stond.

 

Hiel/pedaal methode

De meest simpele manier om tot de ideale zithoogte te komen. Hoe werkt het? Heel simpel: je gaat op een stilstaande fiets zitten (tip: houd je met 1 hand vast aan de muur).  Plaats je hak op het pedaal en trap naar achteren om de zes uur positie te bereiken. Je knie moet helemaal recht zijn. Als je knie nog steeds gebogen is dan moet je zadel iets omhoog.

 

Binnenbeenlengte

Meten is weten! Deze methode wordt ook wel de Greg Lemond methode genoemd omdat hij als eerste deze methode toepaste. Je meet je binnenbeenlengte met behulp van bijvoorbeeld een boek. Zet je benen ongeveer 15cm uit elkaar en druk het boek met dezelfde druk die je op je zadel zou hebben in je kruis. Dit is dus niet oncomfortabel, maar je voelt het wel. Meet vervolgens de afstand tussen de grond en de bovenkant van het boek. Dit is je binnenbeenlengte. Vermenigvuldig dit getal met 0.883 en je hebt je zadelhoogte gemeten vanaf het midden van je bottom bracket.

 

Wil je echt zo efficient en comfortabel mogelijk op de fiets zitten? Doe dan eens een bikefitting. Deze experts stellen de fiets compleet af zodat jij het meeste uit je fiets kunt halen.

 

Door: Laurens Jeurnink

 

 

Ook interessant

Santa Header

Een fietscadeau voor onder de boom

lees meer
Thumbnail_voorvork

Zo plaats je een voorvork en zaag je 'm op maat!

lees meer
MG_0558-1160x773

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
f9

Zo voorkom je zadelpijn

lees meer
Campagnolo_group3_day1-129

Je activiteit van Garmin toch op Strava tijdens de storing? Zo doe je dat!

lees meer
header sp connect bikejunckies

Zo monteer je een bike bundle

lees meer
ketting smeren 1

Zo smeer je je fietsketting

lees meer
Films

Goede documentaires over wielrennen? Dit zijn ze!

lees meer
cyclist-3824579

11 handige tips voor de sportieve forens

lees meer