Productreview_Tubeless

Wat is het verschil tussen Tubeless en Tubeless-ready?

Op Bikejunckies hebben we er meerdere keren over geschreven: Wat zijn de voordelen van tubeless rijden? Hoe monteer ik een tubeless band? Vandaag voegen we een extra hoofdstuk aan toe: wat is nou precies het verschil tussen een tubeless wiel en een tubeless ready-wiel?

 

Verschil

Tubeless wielen zijn direct geschikt om tubeless banden op te monteren. Simpelweg een tubeless band monteren, latex er in, oppompen en fietsen maar! De voordelen die je hebt met tubeless rijden hebben we uitgebreid beschreven in dit artikel. Kort samengevat: minder materiaal dus lichter, een kleine lek wordt direct verholpen tijdens het rijden dankzij de latex, en meer rijcomfort door een lagere bandenspanning. 

 

Tubeless ready-wielen zijn wielen die eerst nog voorbehandeld moeten worden voordat je er tubeless mee kunt rijden. Dit betekent dat je een speciaal tubeless ventiel moet plaatsen en de velg moet voorzien van speciaal velglint. Daarmee maak je de velg luchtdicht. Daarna kun je de band monteren en de latex er in doen. 

 

We doen het nog een keer voor

Wil je zelf je wiel tubeless maken? Check dan het filmpje hieronder. Onze Bikejunck Patrick legt je stap voor stap uit hoe je dit doet!

 

Wat zijn Tubes dan?

Ook vast wel eens van gehoord: Tubes of tubular banden. Dit zijn banden die bestaan uit een latex binnenband met daar vast omheen een buitenband genaaid. Geen aparte binnen- en buitenband dus. In tegenstelling tot andere banden wordt deze band dan ook niet in de velgrand gehaakt maar wordt deze in de velg geplakt. Voor montage van de band heb je een speciale velg nodig waar de band precies in past. De band wordt vervolgens in de velg gelijmd. Voordeel van Tubes is een (nog) betere en comfortabele wegligging maar even een bandje wisselen is een ander verhaal. 

 

 

Door: Laurens Jeurnink

 

 

Ook interessant

Van Nicholas Ventus 3Al-2.5V Titanium

Titaniumspecialist Van Nicholas presenteert de geheel vernieuwde Ventus racefiets

lees meer
DTSwiss_Keyvisual_ARC_Mediakit_338x190mm_16zu9

DT Swiss lanceert nieuwe wielsets

lees meer
DjinnDecadeofSuper

De nieuwe MTB banden van Schwalbe

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Gravelbanden; waar moet je op letten?

lees meer
COVER_FB_2

Campagnolo Shamal Carbon Disc Brake

lees meer
_NDL6541

Dit zijn Vlaamse klimmetjes voor op je bucketlist

lees meer
fiets van de zaak

Fiets van de zaak

lees meer
Alpes_Road_4

Wanneer heb je sportdrank nodig?

lees meer
DTSwiss1501SplineOne_Carbonized

Dit zijn de nieuwe MTB wielen van DT Swiss!

lees meer