valverde-quote-1920x1222_

Welke schoen kies jij?

Fietsen is een fantastische sport, het brengt mensen samen en laat je de mooie natuur zien. Even resetten van de zware werkdag en nieuwe energie opdoen. Om lekker te kunnen fietsen heb je ook goede schoenen nodig, zodat je je energie goed over kunt brengen op de pedalen. Wanneer je op Google zoekt naar fietsschoenen krijg je enorm veel modellen te zien in allerlei kleuren en verschillende materialen. Je kunt het zo gek maken als je wilt, schoenen van 350 euro zijn geen uitzondering maar er zijn ook goedkopere varianten die jou het goede comfort kunnen bieden tijdens je fietsrit.

 

 

Wat voor fietser ben je?

Rij je wedstrijden of ben je een beginnende ‘weekend warrior’? Wanneer je wedstrijden rijdt heb je baat bij een schoen die licht en stijf is zodat je meer kracht kunt overbrengen op de pedalen. Hoe meer wattage je kunt trappen des te beter dat is tijdens een race. Deze schoenen hebben een volledige carbonzool en in sommige gevallen kunnen ze gemold worden, zoals bijv. de Lake CX402 en CX332. Deze schoenen kunnen in een oven verwarmd worden zodat ze daarna naar je voet gevormd kunnen worden; helemaal op maat gemaakt! De beginnende fietser is meer opzoek naar een comfortabelere schoen, de zool is vaak van nylon en dat is soepeler dan carbon. Het hangt er dus van af wat je doelen zijn. Neem dit mee bij de aankoop van nieuwe schoenen.

 

Leestip: hoe werkt een vermogensmeter?

 

Verschillende sluitingen

De keuze voor de sluiting is ook reuze; veter, klittenband, boa of een combinatiesluiting? Sommige modellen van Sidi en Shimano maken namelijk gebruik van een buckle(zie foto) en klittenband. De modernere en duurdere schoenen zijn vaak voorzien van een boa sluiting; een roestvrij staaldraad wat zigzaggend over de schoen gaat. Je draait aan de boa-knop en het draad zorgt voor een geleidelijke sluiting over je voet. De goedkopere varianten hebben klittenband, wat ook prima werkt maar is minder slijtvast. Een vetersluiting ziet er strak uit en sluit mooi om de voet. Nadeel is dat je veters moet strikken, dit kost meer tijd. Tijdens je rit moet je toch even stoppen wanneer je veters losraken.

 

 

De juiste maat

Een maat groter dan je normale schoen geldt vaak als regel maar wanneer je online schoenen wilt kopen, hebben de meeste shops een maattabel. Maar even langs de winkel is de beste optie, zo kan je de schoen voelen, aantrekken en krijg je het beste advies. Misschien heb je brede voeten. Voor die voeten werken enkele merken met breedtematen, ideaal!

 

Het uiterlijk is de voornaamste verkoopkracht van de schoen, maar kijk verder dan dat. De pasvorm van de schoen maakt of breekt jouw fietsrit dus vraag jezelf af of het de juiste schoen voor jouw voet is. Je voeten zullen je dankbaar zijn zodat je lang kunt genieten van je fietsritten, zonder blessures.

 

Door: Christiaan van Capelleveen

Ook interessant

classics_blog_header_landing

Een race op Zwift, iets voor jou?

lees meer
GRC_DTswiss

Vergeet niet aan je mobiliteit te werken!

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0406

De man met de hamer kun je verslaan!

lees meer
dk3r0902_x

Zo hou je nog lang plezier van je velg en rem

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0546

Tubeless: doen of niet?

lees meer
crossfit-534615_1920

Zo krijg je een krachtig lichaam op de fiets

lees meer
bike_Snow

Fietsen in de sneeuw

lees meer
CRWX_Rotorua_SRAM_Guide_Ult_150323_AM_991_H

Tips voor je eerste mountainbike marathon

lees meer