
Welke voeding tijdens een blessure?
Het duurt nog even voor dat het nieuwe fietsseizoen begint maar je hebt vast al wel een aantal nieuwe toertochten in de agenda staan. Een gran fondo in de Franse Alpen is misschien wel het hoofddoel en daarvoor ben je al aan het trainen want je wilt topfit aan de start staan. Door al dat trainen loop je wel het risico op een blessure. Daar zit je totaal niet op te wachten maar helaas kun je dat niet altijd voorkomen. Als je niet kunt sporten is dat frustrerend, helemaal als je goed op dreef bent. Hoe zit het dan met je voeding? Moet je dan extra eiwitten eten?
Hoeveel eiwitten moet ik eten?
Tijdens het wielrennen verbrand je veel calorieën. Wanneer je minder kunt sporten of met een been omhoog ligt op de bank omdat je een knieblessure hebt, moet je het aantal calorieën verminderen. Maar je lichaam heeft wel de juiste hoeveelheid energie nodig om goed te herstellen. Om geen spiermassa te verliezen is het van belang genoeg eiwitten te eten, denk aan 1,6/2,5 gram per kilo lichaamsgewicht. Verdeel dit over 4 tot 6 eetmomenten per dag.
Eiwitrijke producten
- Hüttenkäse
- Rookvlees
- Amandelen
- Kipfilet
- Hummus
- Kwark
Junkfood
Omdat je geblesseerd bent kan dat een mentale dreun opleveren. Gevolg kan zijn dat je grijpt naar junkfood en zoetigheid. Doe dit NIET, het vertraagt je herstel. Focus je je op de revalidatie, je wilt niet kilo’s aankomen.
Wil je weten wat jouw energiebehoefte is? Die kun je hier berekenen
Vitamine C
Eet daarnaast genoeg groente en fruit om je vitamineniveaus op pijl te houden. Vitamine C helpt bij de aanmaak van bindweefsel. Eet je graag vis? 2x per week is een portie vis aan te raden. Hierin zitten omega 3 vetzuren die belangrijk zijn tijdens het herstel. De vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking.
Zorg voor een goede basisvoeding, dit is het fundament. Houd je vochtbalans ook op pijl. De basisvoeding bestaat uit voedingstoffen zoals:
- Koolhydraten (graanproducten en volkorenbrood)
- Eiwitten (noten, peulvruchten, ei, zuivel)
- Vezels (havermout, groente en fruit)
- Vetten (vis, pindakaas, noten, avocado)
- Vitamines en mineralen (groente en fruit)
- Vocht (water, thee, koffie)
Bron: iamafoodie.nl
Door: Christiaan van Capelleveen
Ook interessant


.jpg?height=300&width=600&mode=crop&converttowebp=0)





