Wielrennen voor mensen met een beperking

Wielrennen voor mensen met een beperking

Wielrennen is een sport voor iedereen. Dus wees niet bang als je een beperking hebt of hebt opgelopen, want wielrennen kan nog steeds jouw passie zijn. Iedereen kan fietsen als je maar de juiste fiets hebt die voor jou geschikt is. Hieronder leg ik je alles uit over para-cycling.

 

Disciplines

Je hebt bij para-cycling verschillende disciplines. Het hangt er namelijk van af welke beperking je hebt. Er zijn 5 verschillende disciplines. Ik zal de verschillende disciplines toelichten. 

 

Tandem

De Tandem wordt ook wel de duofiets genoemd. Het is een fiets waarbij je met z'n tweeën, achter elkaar fietst. De voorste fietser is de ‘’piloot’’ omdat hij of zij het voorwiel bestuurt. De achterste renner heet de ‘’stoker’’. De stoker is bij de Tandemwedstrijd altijd degene met een visuele beperking of die volledig blind is. Bij Tandemwedstrijden bestaat er maar slechts een klasse. Dus het maakt niet uit of je een kleinere visuele beperking hebt of volledig blind bent. Bij het bepalen van je visuele beperking telt het oog met het beste zicht.

 

 

Handbike

De handbike werd uitgevonden voor mensen met een motorische beperking, die daardoor moeilijk of helemaal niet kunnen lopen. De handbiker fietst op een driewielige fiets. Dit doet hij zittend of knielend, dat ligt namelijk aan de type beperking. Mensen die normaal gesproken in een rolstoel zitten vinden hun weg al snel naar de handbike. Als handbiker fiets je niet tegen alle andere handbikers. Er zijn namelijk 5 verschillende klassen. In welke klasse je komt te zitten ligt aan welke vorm handicap je hebt. De H1 is de zwaarste klasse en is bijvoorbeeld voor mensen met een zware dwarslaesie. H5 is de lichtste klasse dus voor mensen met bijvoorbeeld een arm amputatie.

 

 

Soorten handbikes

Er zijn verschillende soorten handbikes. Je hebt de aankoppel handbike die bestaat uit een voorwiel en een aandrijfmechanisme. Het wordt de aankoppel handbike genoemd omdat je deze koppelt aan je rolstoel. Wanneer de handbike gekoppeld is aan de rolstoel raken de twee voorwielen van de rolstoel de grond niet meer aan, dus ontstaat er een driewieler. Met de aankoppel handbike is het niet toegestaan om aan wedstrijden deel te nemen. Dat komt door het te grote snelheidsverschil met de vastframe handbike. Maar wat is de vastframe handbike eigenlijk? Dit is een handbike die niet gekoppeld hoeft te worden aan een rolstoel. Deze handbike heeft zijn eigen frame met meestal 3 wielen. De vastframe handbike word gebruikt voor sportactiviteiten zoals wegwielrenwedstrijden. Door het vaste frame heeft de handbike een beter wegligging en rijdt lichter dan de aankoppel handbike. De zit op een vastframe handbike kan op verschillende manieren. Je kan namelijk zittend, liggend en knielend fietsen.

 

De ATB-handbike wordt ook wel de mountain(hand)bike genoemd omdat de ATB-handbike wordt gebruikt als een mountainbike, bijvoorbeeld voor offroad routes of op verharde wegen. De ATB-handbike heeft extra dikke en brede banden met een dik profiel dus is goed te gebruiken voor offroad. Als laatste heb je nog de elektrische handbike die is ontwikkelt voor mensen die trapondersteuning nodig hebben. De elektrische handbike koppel je aan je rolstoel net als de aankoppel handbike. De elektrische handbike kan tussen de 5 en 20 km per uur.

 

 

Tri-cycling

Met Tri-cycling fiets je op een driewieler, waarvan alleen het voorwiel stuurt. Afhankelijk van je beperking kan je in 2 klassen komen: de T1 klasse en T2 klasse. Mensen met een zware beperking rijden in de T1 klasse. Mensen met een lichte aandoening rijden in de T2 klasse. In beide klassen rijden mensen met een zware CP-aandoening. Je handicap is zo groot dat je op een tricycle rijdt om in evenwicht te blijven. Maar hoe kom je aan een tricycle? Er zijn twee verschillende frames te koop: vastframes en kits. De vastframe is ontworpen voor tricycle en de kit is een los onderdeel die je kunt bevestigen aan verschillende racefietsen.

 

 

ID-cycling

In de discipline ID-cycling fietsen mensen met een verstandelijke beperking. ‘’ID’’ staat namelijk voor intellectual disability. Met de wedstrijden worden er op verschillende soorten fietsen gefietst; dus op een racefiets, tandem of driewieler. Als je eventueel een extra lichamelijke beperking hebt maakt dat geen verschil in deze discipline. Deze discipline valt niet officieel onder de vlag van de wielrenunie UCI.

 

Cycling

In deze discipline fiets je wanneer je een of meerde amputaties, vergroeiing, verlamming of CP ( cerebrale parese) hebt. Bij cycling fiets je op een standaard racefiets die je mag aanpassen voor hoe jij het beste kan fietsen. Cycling is ook verdeeld in 5 klassen. De C1 klasse is de zwaarste klasse voor mensen met bijvoorbeeld een geamputeerde arm of been. De C5 klasse is de lichtste klasse voor mensen die bijvoorbeeld hun onderlichaam nog helemaal kunnen gebruiken.

   

 

Fietsen is gezond en voor iedereen!

 

Door: Jermo Islek

 

 

 

Ook interessant

close-up-1854245

Dit eet een Tour-renner

lees meer
sr_181129_axs_arizona_lm_009_m_phone_setttingsv02_fullbleed

SRAM AXS introduceert ritanalyse

lees meer
lake header

Een topmodel van Lake: CX332

lees meer
_U5A0262-copia

De lente: ruik jij 'm ook?

lees meer
Mitch Delfs 5

Voel de spanning!

lees meer
sportmedischonderzoek

Waarom een sport medisch onderzoek?

lees meer
10600_z_COVER_SITO

Nieuw: Campagnolo Bora WTO33

lees meer
tattoo-crankstel-bikejunckies

De meest opmerkelijke fietstattoos

lees meer
bike-4154156_640

Regels speed pedelec

lees meer