
Zo hou je nog lang plezier van je velg en rem
In korte tijd zijn schijfremmen op racefietsen de norm geworden. Niet zonder reden natuurlijk: de remkracht is betrouwbaarder en groter, de velgen slijten niet, de fiets oogt er ‘cleaner’ van. Dus onderhand worden velgremmen minder courant en de onderdelen uiteindelijk steeds minder goed verkrijgbaar in de markt. Als je (nog) niet overstapt op een schijfremfiets, hoe hou je dan nu het langst plezier van je velgen? We nemen je mee in de wereld van concaafvorming, metaalbramen en rubbercompounds.
Ga verstandig om met je spullen
Als je zou willen overstappen van velgremmen naar schijfremmen, betekent dat meteen dat je een geheel nieuwe fiets aan moet schaffen. Je hebt namelijk niet alleen even nieuwe remmen nodig. Andere wielen zijn nodig omwille van de remschijven en ook moet de fiets gebouwd zijn voor montage van schijfremklauwen. Dus als je je spaarvarkentje nog even heel wilt houden en vasthoudt aan je huidige fiets, zul je zo verstandig mogelijk moeten omgaan met je spullen.
Bezuinig niet op slijtageonderdelen
Het beste voor het behoud van je remblokjes en je velgen is… gewoon niet remmen. Veel gehoorde bluf en wielrennerslatijn: ‘remmen is angst’. Maar aangezien dat uiteindelijk niet best is voor je gezondheid, is het beter om je materiaal zorgvuldig in de gaten te houden voor en na het gebruik. Het is echt een foute bezuiniging om slijtageonderdelen niet op tijd te vervangen. Een paar nieuwe remrubbers of remschoenen is aanzienlijk goedkoper dan de schade die versleten rubbers veroorzaken.
Kies de juiste samenstelling voor jouw fiets
Let op dat je de juiste remblokjes kiest voor jouw fiets. Er zijn diverse soorten velgremmen maar er zit vooral erg veel verschil in de compound, de samenstelling van het rubber. Dat is vanwege het type gebruik (in droge of natte weersomstandigheden) en vanwege het materiaal van je velg (aluminium of carbon velgrand).
Monteer je onderdelen netjes recht
Zorg ook altijd voor juiste montage. Dat klinkt vanzelfsprekend maar het is belangrijker dan je misschien denkt. Zorg altijd dat het hele remoppervlak de velg kan raken en dat het netjes op de velgrand sluit. Niet te dicht op het rubber van band (slijtage en warmlopen), goed in de rijrichting en niet op de velg zelf (ander materiaal dat niet speciaal gehard is). Scheef of schuin afslijtende remblokken hebben minder remkracht, slijten ongelijk en zijn dan eerder ‘op’, en ze zorgen na enig gebruik zelfs voor schade aan de velg omdat je niet ziet hoe een deel misschien al metaal-op-metaal remt. Dat schrapen zorgt nogal eens voor braampjes, kleine haakjes die op hun beurt weer schade aanrichten.
Hou voldoende ruimte
Hou ook de juiste afstand tussen de rubbers en de velg: zo min mogelijk. Als je rijdt, mag de vrije ruimte gerust minder dan 5mm zijn. Hoe korter de afstand, hoe directer de remkracht. Zorg alleen wel dat de rem niet aanloopt. Hou daarbij rekening met beweging in je fiets (als je door de bocht gaat of sprint verplaats je krachten). Ideaal is dus pakweg 2 à 3mm aan elke kant.
Wat is eigenlijk concaaf?
Wanneer vervang je de remblokjes? Net als bij banden: voor het te laat is. De remrubbers hebben slijtage-indicatoren, kleine spleetjes, en als die verdwenen zijn is er nog net genoeg rubber om nieuwe te halen. Controleer ook regelmatig of je velg nog voldoende vlak is op de remrand en of er beschadigingen op zitten zoals krassen of braampjes. Verkeerd gebruik van de remmen of remrubbers maar ook de leeftijd van de velg zorgen er uiteindelijk voor dat de remrand in de rijrichting uitslijt. Hierdoor drukt je mooie nieuwe remblok niet meer gelijkmatig op een vlakke remrand maar op een holle goot. De velg is dan dus concaaf. Dat is niet best voor de velg (de wand is dunner geworden), de remkracht is minder maar je nieuwe blokjes slijten ook verkeerd en onnodig hard.
Zorg voor een schone fiets
Tot slot is het goed om je fiets netjes schoon te houden. Dat geldt altijd al (lees hier meer over hoe je je fiets schoon houdt) maar in het geval van de remmen kan vuiligheid krassen maken op je carbon of aluminium velgrand. En vettigheid zorgt voor minder remkracht en onvoorspelbaar remgedrag. Zorg dus altijd dat je met schoon remrubber vertrekt!
Veel plezier van je velgen en je remmen!
Als je een beetje handig bent, kan je remblokken, remschoenen of remrubbers prima zelf vervangen. Heb je twijfel over de juiste materialen, is het goed om eens te informeren bij je lokale fietsenmaker. Zo voorkom je teleurstellingen, schade en ongelukken. Hopelijk heb je nog lang plezier van je materiaal en als je nog tips hebt voor het behoud van je velgremmen of je velgen: laat het ons vooral weten in een reactie op onze social mediakanalen!
Meer weten over dagelijks onderhoud wat je prima zelf kan doen? Lees dan beslist deze artikelen:
Is jouw fiets klaar voor de eerste lenterit?
Hoe onderhoud je dagelijks je fiets
Door: Andre Ruitenbeek
Ook interessant


.jpg?height=300&width=600&mode=crop&converttowebp=0)




