fiets_schoonmaken_header

Zo maak je je fiets weer blinkend schoon

Fietsen is voor ons een manier om fitter te worden, een betere conditie te krijgen of om ons hoofd leeg te maken na een stressvolle week. En daarnaast is het natuurlijk erg goed voor onze gezondheid. Maar onze tweewieler heeft ook onderhoud nodig. Het bos, waar sommige stukken singletracks modderig zijn geworden, en op het asfalt, waar de regen en wind voor veel viezigheid zorgen, zijn vaak de grote boosdoeners. De herfst en winter zijn seizoenen waar de fiets wat extra aandacht nodig heeft. Gelukkig kan je fiets wel wat hebben, alleen een goede schoonmaakbeurt is op zijn tijd geen overbodige luxe. Deze klus kun je natuurlijk eenvoudig zelf doen.

 

 

 

Benodigheden:

  • Emmer
  • Borstelset of spons
  • Tuinslang of aqua2go
  • Bike wash
  • Wet of dry loop
  • Droge doek

 

Eventueel:

  • Brake cleaner
  • Polisch wax
  • Montagestandaard

 

Waar begin je?

Zorg ervoor dat je comfortabel de fiets kunt schoonmaken, staand is het makkelijkste. Je kunt het natuurlijk doen op je hurken, alleen dit ga je op den duur wel voelen. Hang je fiets op aan kettingen, muurbeugel of montagestandaard. Het merk XLC verkoopt deze artikelen voor schappelijke prijzen. Vul een emmer met water en gebruik een bikewash van bijv. Finish Line. Bikewashes zijn voorverpakte sprays met speciale zeep die het frame niet aantasten, de meeste zijn ook nog biologisch afbreekbaar. Begin daarna met het verwijderen van het grove vuil, zoals opgehoopte modder, met de hand. Pak de tuinslang, spuit de fiets nat en breng de bikewash aan. Laat dit een paar minuten intrekken. Met een fietsborstel of spons ga je het frame, wielen en de banden grondig schoonmaken. Werk daarbij van boven naar beneden. Vergeet de remmen niet! De schijfremmen zijn eventueel te behandelen met een brake cleaner, spray dit over de schijven en haal er een doekje overheen. Bij de wielen is het verstandig om bij het ventiel te beginnen, zo heb je een begin-en eindpunt. Spoel daarna af met water.

 

Dit is de manier om je remschijven brandend schoon te krijgen.

 

 

Vergeet de aandrijving niet!

Voor de aandrijving is het handig om een ontvetter te gebruiken. De ontvetter spuit je over de aandrijving, laat dit ook even intrekken. Draai daarbij ook even aan het crankstel zodat je geen plekje vergeet. Met een kleine borstel kun je met precisie, zand, stof of modder verwijderen van de cassette, ketting(bladen) en derailleurwieltjes. Zo blijft de aandrijving soepel en geruisloos. Bij een uitgebreide schoonmaak is het handig het achterwiel uit het frame te halen zodat je met een doek ieder kettingblad van de cassette kunt schoonmaken. Als laatste smeer je de ketting met wet of dry loop, afhankelijk van in welke weersomstandigheden je rijdt. Komende maanden komt wet loop(natte condities) het beste van pas. Laat het smeermiddel een paar minuten intrekken en verwijder met een doek de overtollige olie.

 

 

Leestip: Is jouw fiets winterklaar?

 

Laat je frame weer shinen

Als finishing touch is het frame te behandelen met speciale coatings van bijvoorbeeld Finish Line of Cyclon. Hiermee voorkom je het ophopen van stof of ander vuil. Spray het op het frame en gebruik een droge doek om het uit te wrijven. Nu is je fiets weer klaar om te gaan!

 

Door: Christiaan van Capelleveen

Ook interessant

classics_blog_header_landing

Een race op Zwift, iets voor jou?

lees meer
GRC_DTswiss

Vergeet niet aan je mobiliteit te werken!

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0406

De man met de hamer kun je verslaan!

lees meer
dk3r0902_x

Zo hou je nog lang plezier van je velg en rem

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0546

Tubeless: doen of niet?

lees meer
crossfit-534615_1920

Zo krijg je een krachtig lichaam op de fiets

lees meer
bike_Snow

Fietsen in de sneeuw

lees meer
CRWX_Rotorua_SRAM_Guide_Ult_150323_AM_991_H

Tips voor je eerste mountainbike marathon

lees meer