fiets_schoonmaken_header

Zo maak je je fiets weer blinkend schoon

Fietsen is voor ons een manier om fitter te worden, een betere conditie te krijgen of om ons hoofd leeg te maken na een stressvolle week. En daarnaast is het natuurlijk erg goed voor onze gezondheid. Maar onze tweewieler heeft ook onderhoud nodig. Het bos, waar sommige stukken singletracks modderig zijn geworden, en op het asfalt, waar de regen en wind voor veel viezigheid zorgen, zijn vaak de grote boosdoeners. De herfst en winter zijn seizoenen waar de fiets wat extra aandacht nodig heeft. Gelukkig kan je fiets wel wat hebben, alleen een goede schoonmaakbeurt is op zijn tijd geen overbodige luxe. Deze klus kun je natuurlijk eenvoudig zelf doen.

 

 

 

Benodigheden:

  • Emmer
  • Borstelset of spons
  • Tuinslang of aqua2go
  • Bike wash
  • Wet of dry loop
  • Droge doek

 

Eventueel:

  • Brake cleaner
  • Polisch wax
  • Montagestandaard

 

Waar begin je?

Zorg ervoor dat je comfortabel de fiets kunt schoonmaken, staand is het makkelijkste. Je kunt het natuurlijk doen op je hurken, alleen dit ga je op den duur wel voelen. Hang je fiets op aan kettingen, muurbeugel of montagestandaard. Het merk XLC verkoopt deze artikelen voor schappelijke prijzen. Vul een emmer met water en gebruik een bikewash van bijv. Finish Line. Bikewashes zijn voorverpakte sprays met speciale zeep die het frame niet aantasten, de meeste zijn ook nog biologisch afbreekbaar. Begin daarna met het verwijderen van het grove vuil, zoals opgehoopte modder, met de hand. Pak de tuinslang, spuit de fiets nat en breng de bikewash aan. Laat dit een paar minuten intrekken. Met een fietsborstel of spons ga je het frame, wielen en de banden grondig schoonmaken. Werk daarbij van boven naar beneden. Vergeet de remmen niet! De schijfremmen zijn eventueel te behandelen met een brake cleaner, spray dit over de schijven en haal er een doekje overheen. Bij de wielen is het verstandig om bij het ventiel te beginnen, zo heb je een begin-en eindpunt. Spoel daarna af met water.

 

Dit is de manier om je remschijven brandend schoon te krijgen.

 

 

Vergeet de aandrijving niet!

Voor de aandrijving is het handig om een ontvetter te gebruiken. De ontvetter spuit je over de aandrijving, laat dit ook even intrekken. Draai daarbij ook even aan het crankstel zodat je geen plekje vergeet. Met een kleine borstel kun je met precisie, zand, stof of modder verwijderen van de cassette, ketting(bladen) en derailleurwieltjes. Zo blijft de aandrijving soepel en geruisloos. Bij een uitgebreide schoonmaak is het handig het achterwiel uit het frame te halen zodat je met een doek ieder kettingblad van de cassette kunt schoonmaken. Als laatste smeer je de ketting met wet of dry loop, afhankelijk van in welke weersomstandigheden je rijdt. Komende maanden komt wet loop(natte condities) het beste van pas. Laat het smeermiddel een paar minuten intrekken en verwijder met een doek de overtollige olie.

 

 

Leestip: Is jouw fiets winterklaar?

 

Laat je frame weer shinen

Als finishing touch is het frame te behandelen met speciale coatings van bijvoorbeeld Finish Line of Cyclon. Hiermee voorkom je het ophopen van stof of ander vuil. Spray het op het frame en gebruik een droge doek om het uit te wrijven. Nu is je fiets weer klaar om te gaan!

 

Door: Christiaan van Capelleveen

Ook interessant

Santa Header

Een fietscadeau voor onder de boom

lees meer
Thumbnail_voorvork

Zo plaats je een voorvork en zaag je 'm op maat!

lees meer
MG_0558-1160x773

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
f9

Zo voorkom je zadelpijn

lees meer
Campagnolo_group3_day1-129

Je activiteit van Garmin toch op Strava tijdens de storing? Zo doe je dat!

lees meer
header sp connect bikejunckies

Zo monteer je een bike bundle

lees meer
ketting smeren 1

Zo smeer je je fietsketting

lees meer
Films

Goede documentaires over wielrennen? Dit zijn ze!

lees meer
cyclist-3824579

11 handige tips voor de sportieve forens

lees meer