Montage_trapas

Zo moet je een trapas monteren

Een trapas monteren, is dat makkelijk? Een veel gestelde vraag. De juiste trapas vinden is nogal een puzzel. Als je deze dan uiteindelijk gevonden hebt moet je die natuurlijk ook nog monteren. Voor een fietsenmaker is dat gesneden koek maar sommige weten niet waar ze moeten beginnen. Waar moet je beginnen en wat heb je allemaal nodig? Patrick is een fietstechnicus pur sang en vertelt je graag de fijne kneepjes van het vak. Ditmaal het meten en monteren van je trapas.

 

Wat heb je nodig?

  • Montagepasta
  • Trapas
  • Trapaspers
  • Schuifmaat

 

Schuifmaat

Door het opmeten van je bracketpot, weet je welke je trapas je nodig hebt. Met het gebruik van schuifmaat kun je heel precies de maten meten.

 

Je bracketpot opmeten met een schuifmaat

 

Montagepasta

Begin met het invetten van je bracketpot. Het vet zorgt ervoor dat er geen vocht bij je trapas en lagers kan komen. Vocht veroorzaakt een hoop ellende dus goed smeren!

 

Leestip: Welke Trapas heb ik nodig?

 

Trapaspers

Dit gereedschap is een vereiste om de trapas precies te monteren. Je wilt niet dat die scheef in je frame wordt geperst. Wees voorzichtig en gebruik een trapaspers. Omdat er zoveel soorten en maten trapassen zijn is er voor iedere trapas is ook een aparte maat pers. Die moet namelijk exact over de lagers van de trapas vallen.

 

Goed invetten!

 

Gebruik altijd een trapaspers

 

Trapas

Voordat je de trapaspers gebruikt, druk je de trapas eerst voorzichtig met de hand in het frame. Vervolgens gebruik je de pers en draai je die voorzichtig aan totdat de trapas helemaal erin zit. Wanneer de trapas gemonteerd is vet je nogmaals de buitenzijde in.

 

Door: Patrick Vos

Ook interessant

ABUS_Website_Schloesser_Kettenschloesser

Voorkom diefstal

lees meer
Teknika-5-1-1160x773

Hoe vind ik mijn perfecte zadel

lees meer
virus-1812092_1920

Wat gebeurt er allemaal!?

lees meer
20180504_JBP_XLC_Azura_display2018_Bronkhorst_0006

Fiets mee!

lees meer
verkeersbord

Check dit voordat je gaat fietsen

lees meer
_MG_0185

Sneller door intervaltraining?

lees meer
voeding

Voeding voor het sporten

lees meer
fietsnavigatie 2

Fietsnavigatie

lees meer