Patrick_Christiaan_mtb

Zo rijdt een e-mtb!

Een elektrische mountainbike, dat kan toch eigenlijk niet? Dat is vaak gehoorde reactie wanneer ze de fiets zien. Maar zo’n e-model is wel degelijk een goede uitkomst en het wordt steeds populairder en biedt veel voordelen: het is een oplossing voor fietsliefhebbers die conditioneel het niet meer kunnen bijbenen maar nog graag een ritje willen maken. Maar het biedt je ook de mogelijkheid om je nog beter te kunnen focussen op techniek omdat je minder vermoeid raakt.

 

De accu bevindt zich in of op het frame; in officiële benamingen noem je dit “intube” of “outtube’’.  Deze is er in verschillende soorten en maten, van 300 tot 1000 kilowattuur. Hoe hoger het getal, hoe langer je kunt fietsen met een volle accu. Hoeveel kilometer je ermee kunt rijden hangt natuurlijk af om hoeveel ondersteuning je vraagt (eco, standaard, high, emtb of turbo) en in hoeverre je zelf meetrapt. De fietsen zijn vaak begrenst tot 25 km per uur. De krachtige motor is meestal bij de trapas gemonteerd, in de wat oudere modellen in het achterwiel. Doordat de motor bij de trapas zit, is de gewichtsverdeling beter.

Bikejunckies Christiaan en Patrick zijn op pad gegaan om de voordelen (of nadelen) van de E-mtb te ondervinden.

 

Haibike Hardnine 10.0- Getest door Christiaan

 

 

Voor mijn review heb ik de Haibike Hardnine 10.0 getest op het parcours in Amerongen. Haibike is van Duitse makelarij en zie je langzamerhand steeds meer in Nederland. Ze richten zich vooral op de verkoop van e-bikes in sport en stads segment. De Hardnine 10.0 is een aluminium hardtail van 21,3 kg met een outtube accu van 500 kilowatt en Yamaha motor. Wat me meteen opviel was dat de fiets enorm groot oogt met dat robuuste frame. Ik was benieuwd naar de rijeigenschappen deze machine! Na enkele kilometers door het bos vond ik deze hardtail behoorlijk comfortabel en stabiel rijden. De fiets is natuurlijk een stuk zwaarder dan een normale mtb (8 – 10kg) maar de wegligging is hierdoor een stuk beter; kleine kuiltjes, stenen of boomwortels voel je minder. Je zou denken dat de fiets, door het gewicht, veel minder wendbaar is, maar dit viel mee, haakse bochten gingen prima! Het grote voordeel merk je pas echt wanneer je bergop gaat.

Technische stroken, waar ik meestal moeite mee heb, vormden geen obstakels meer. Met dat permanente duwtje in de rug kostte het me weinig moeite om naar boven te fietsen. Dat is ook wel eens lekker, had ik meer kracht om volle bak naar beneden te gaan! Hobbels en stenen vormen geen problemen tijdens de afdaling, het lijkt net of ze niet bestaan. Wanneer je op lange rechten stukken gas wilt geven trap je al snel harder dan 25 km per uur. Dan ga je de zware kilo’s van de fiets wel voelen. Dit kan als een nadeel ervaren worden. De e-mountainbike vind ik een verrijking voor de fietsmarkt. Met name voor de fietsliefhebbers die het, om welke reden dan ook, conditioneel lastig hebben biedt het een uitkomst!

 

Haibike AllMTN 9.0 – Getest door Patrick

 

Voor deze test heb ik gefietst met de Haibike AllMTN 9.0.  Bij de eerste paar omwentelingen was ik een beetje huiverig, in eerste instantie voelde een beetje lomp en in het stuur wat zenuwachtig. Maar zodra de fiets eenmaal op gang is, merk je dat deze fiets gemaakt is om flink mee te crossen. Down hill is deze fiets echt in zijn element en mede dankzij de breedte van de banden (2.65) is geen bocht te scherp. Ook de voorvork en demper van FOX zorgen dat je goed contact met de ondergrond houdt. Mochten de bochten toch wat aan de scherpe kant zijn, dan kun je met gevoel bijremmen met de MT5 remmen van Magura. Dit remsysteem is zowel voor als achter voorzien van 4 zuigers in de caliper, waardoor de fiets van 24.5kg, inclusief de berijder met wat overgewicht, zeer gemakkelijk tot stilstand kwamen.

Waar ik normaal gesproken de fiets het liefste van me afgooi zodra ik eindelijk boven ben, bood de fiets mij nieuwe hoop omdat ik Christiaan, die bekend staat als echte klimgeit, bergop eindelijk een keer kon bijbenen. Nu kwam ik fluitend boven en kon ik gelijk door met datgene ik het liefste doe: zo hard mogelijk naar beneden. Vooral de E-MTB stand van de Bosch Performance CX motor deed eigenlijk precies wat ik vroeg. Zijn er dan helemaal geen nadelen aan deze fiets? Helaas wel. Op snelheid door de bochten kwam je vrij snel met de crank aan de grond. En het feit dat je op een e-mtb zit deed mij ook constant een blik werpen op de capaciteit van de accu. Want bergop zonder ondersteuning met deze zware fiets, zag ik niet zitten. Maar overall gezien heb ik met veel plezier op deze fiets gereden!

 

Leestip: tips voor beginnende mountainbikers

 

Geschreven door: Christiaan en Patrick

Ook interessant

XLC WS-C50 Disc Wielset

Rij-impressie XLC carbon wielset WS-C50

lees meer
Trekking-Yucatan-i9-Familie31561-2100x1400-3f5ca08a-1db5-4c01-a552-672782e97a7c

Samen op pad? Wij hebben de XLC fietskar getest!

lees meer
id-tri-img6

Dit is de Sigma ID.Tri

lees meer
Saris_H3_review_6

REVIEW, dit is de nieuwe Saris H3 fietstrainer!

lees meer
Header_fietspompen

Fietspompen, welke moet je kiezen?

lees meer
CX403-Chamblue-Out_1024x1024

Dit zijn de nieuwe Lake schoenen: CX403 en MX238

lees meer
uswe_zulo

Ik had het op de heupen: test van de USWE Zulo 2

lees meer
Shimano Deore XT

Voor echte mountainbikers de nieuwe Shimano XT M8100-serie + SLX M7100-serie Groepsets!

lees meer