f9

Zo voorkom je zadelpijn

Er zijn mensen die zelfs op een straatklinker nog lekker zitten. En je hebt de ‘prinses op de erwt’-rijders, waar ik mezelf toe reken. Wat kan je doen om zadelpijn te voorkomen? Vroeger legden renners een biefstuk in hun broek maar wij hebben een aantal tips voor je die hopelijk meer zadelcomfort gaan geven.

 

Wat is comfort?

De makkelijkste gedachtegang is dat een enorm groot, breed en dik zadel zoals een Drifter van Selle Royal het meeste zitcomfort oplevert. Je zit er tenslotte langdurig met je volle gewicht op. Op zich een fantastisch zadel maar dat geldt alleen voor het type fiets dat er bij hoort: grote transportfietsen en beachcruisers. Gek genoeg: als de vorm voor jou goed is, blijkt de afmeting of de vulling bij een sportief zadel van minder belang te zijn. Dus het is eerder vergelijkbaar met wandelschoenen en autostoelen: stugger, harder en met de juiste pasvorm is op de lange duur comfortabeler dan hippe sneakertjes en weelderige fauteuils.

 

 

Een geschikt zadel

Het begint bij de basis: een zadel moet zo veel mogelijk bij jou lichaam passen. Afhankelijk van je flexibiliteit in je onderrug en heupen kom je uit op een vlak of gewelfd zadel. Zadelfabrikant Fizik maakt hierbij onderscheid in de Slang, de Kameleon en de Stier, meer daarover lees je in dit artikel. In de sportieve fietshouding komt er vanzelf meer druk op het voorste deel van het zadel, daarom werken vrijwel alle zadelfabrikanten met enkele modellen die juist daar verlichting geven. Dat kan door een goot in de lengterichting of zelfs een gehele uitsparing. Voor tijdrijders zijn er zelfs tal van zadels met een korte of helemaal geen zadelneus. Waar je ook op kan letten is de breedte van een zadel, dat moet aansluiten bij je zitbotten. Dat hoeft niet gelijk op te gaan met je lichaamsbouw, tengere mensen kunnen een breed bekken hebben bijvoorbeeld. Meer hierover lees je in dit artikel over het perfecte zadel.

 

Juiste montage

Nadat je de beste pasvorm hebt gevonden, is het zaak om het zadel juist te monteren. Met een te hoog afgestelde zadelpen ga je teveel met de heupen kantelen en dat zal pijn gaan doen. Ga vervolgens uit van een volledig vlak afgesteld zitvlak maar voor enkelen zal een kleine kanteling voor- of achterover nodig zijn, denk daarbij aan 1 à 2 graden. Tot slot kan je het zadel met de brug meer of minder opschuiven op de zadelpen. Voor comfort is een juiste positie op de fiets van groot belang en daarbij telt het zadel zeker mee. We schreven daar al eerder over in dit artikel over bikefitting. en dit artikel over de juiste zadelhoogte

 

 

Goede broek

Is het zadel zaligmakend? Niet helemaal. Om je zitcomfort (sowieso) te vergroten, ben je gebaat bij een goede fietsbroek met een zeem. Dat werkt als een kussen zonder dat je wegzakt in het pluche. Wellicht ten overvloede maar je draagt je fietsbroek zonder ondergoed. De zeem is anti-bacterieel en gemaakt voor gebruik in contact met de huid. In een goede broek zal een zeem niet gaan schuiven vanwege de pasvorm als een tweede huid.

 

Creme

Dat neemt niet weg dat je je rit nog verder kan veraangenamen met een niet-intrekkende creme, vaak aangeduid als chamois-creme (chamois is fietsbroekzeem). Dat voorkomt dat de huid gaat schuren. Breng het dus lekker ruim aan op je zitvlak (rechtstreeks op de huid of in de zeem) en op de schurende delen zoals je liezen en geniet langer van een goede zit. Meer over de zorg tegen het schuren lees je in dit artikel. Meer over lichaamsverzorging lees je in dit artikel.

 

 

Ga staan

Het kan zijn dat je niet direct alles kan aftikken, probeer daarom verschillende zemen, cremes en zadels en ontdek wat bij jou past. Als je alles hebt gedaan en je krijgt nog steeds last van de billen, denk dan aan de grootste dooddoener: de beste zit is staan. Kom met regelmaat uit het zadel, sta op de pedalen (sprintje, groter kettingblad, ontspannen of klimmetje) en ontzie je billen even.

 

Ben jij een ‘prinses op de erwt’? Wat doe jij tegen zadelpijn? Meer tips zijn altijd welkom, laat maar horen in een reactie hieronder.

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
Reacties:
  • Ramon
    4-9-2020
    Hoi Henry, Kan t zijn dat je je bekken teveel naar voren kantelt? Probeer anders eens een broek van Red White. Succes met je zoektocht.
  • Henry bakker
    30-7-2020
    Na 35 zadels bike fitting casttelli broek x2 air zeem Crem. Nog zeer veel zadel pijn. Een goed zadel is er helaas niet.

Ook interessant

classics_blog_header_landing

Een race op Zwift, iets voor jou?

lees meer
GRC_DTswiss

Vergeet niet aan je mobiliteit te werken!

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0406

De man met de hamer kun je verslaan!

lees meer
dk3r0902_x

Zo hou je nog lang plezier van je velg en rem

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0546

Tubeless: doen of niet?

lees meer
crossfit-534615_1920

Zo krijg je een krachtig lichaam op de fiets

lees meer
bike_Snow

Fietsen in de sneeuw

lees meer
CRWX_Rotorua_SRAM_Guide_Ult_150323_AM_991_H

Tips voor je eerste mountainbike marathon

lees meer