bikefitting

Zo waardevol is een goede bikefitting

Je koopt een fiets die bij je past, natuurlijk. Qua budget, qua stijl maar ook qua maat. Een goed advies in de winkel deed de rest. Dan kan het toch nog heel goed zijn dat je niet optimaal op je fiets zit. Dat kan ongemerkt blessures opleveren, of te weinig comfort en plezier maar het is zelfs denkbaar dat je te weinig rendement uit je lijf haalt. Lees hier waarom een bikefitting goed is en niet alleen voor de toppers in het profpeloton.

 

Optimaal

Laten we eerst het meest hardnekkige misverstand uit de wereld helpen: bikefitting zou alleen voor profrenners zijn die zoveel mogelijk rendement uit elke pedaalslag willen halen! Als recreant fiets je misschien ook wel rond met allerlei ambities in je achterhoofd maar uiteindelijk fiets je voor je plezier en wil je zonder pijn, blessures, ongemakken of ergernissen op je fiets zitten. Daar moet je fiets dus optimaal voor zijn afgesteld.

 

 

Budget

Laten we ook gelijk een andere opvatting nuanceren: een bikefitting is duur. Het is natuurlijk niet gratis maar bedenk dat je beter goed op een budgetfiets kan zitten dan belabberd op een high-end raspaardje. Het werkt preventief en helend op blessures, het vergroot je fietsplezier en bespaart je eeuwig gesleutel aan je fiets met probeersels. En als je je gegevens van je bikefitting netjes bewaart, weet je bij je volgende (huur-)fiets precies waar je op moet letten bij de afstelling.

 

Intake

Een goede bikefitting is een combinatie van hele precieze metingen, optimale ratio’s maar ook een timmermansoog en gevoel met de handen. Niemand is namelijk symetrisch en de houding met het meeste rendement is veelal niet de houding voor het meest comfort voor een recreant.

Los gezien van de omvang van je meting (basis, zadeldruk, pedaaldruk, videoanalyse, etc) is de opbouw van fitting gelijk. Eerst moet er tijd zijn voor de intake: wat voor klachten heb je eventueel, wat zijn je ambities/verwachtingen, fietservaring, soort fiets. En dan kan je je fietsbroek aan gaan doen om te gaan voorfietsen.

 

 

Opstelling

Als je al een fiets hebt, worden alle maten en verhoudingen daarvan overgenomen op een pasfiets, een testopstelling die heel in de verte nog maar op een fiets lijkt en waarbij werkelijk elke maat in elke dimensie kan worden afgesteld.

Heb je nog geen fiets, gaat het meetlint langs heel je lijf en wordt daarmee de laboratoriumfiets opgetuigd. Een voetdrukmeting vertelt meer over de stand en vorm van je voeten, de pedalen hebben druksensoren. Een dekje met sensoren gaat op het zadel. De schoenplaatjes worden correct op de bal van de schoen afgesteld.

 

 

Juiste mix

Dan ga je fietsen, worden krachten en lichaamshouding gemeten, instellingen bijgesteld waar nodig en opnieuw gemeten. Kromme rug, gevoeligheid op je zadel, hoofd in de nek, overstrekte armen of benen, boven of onder je macht trappen, torsie in je bekken, (on-)diepere zit, ongelijke drukverdeling op de pedalen; alles komt aan bod. Het is gericht zoeken naar de juiste mix van vele kleine aanpassingen, net zolang tot je optimaal op de fiets zit.

 

Vertaling

Daarna volgt de vertaalslag naar je huidige (of nog aan te schaffen) fiets. In het beste geval kan jouw ideale zit met wat sleutelwerk direct worden overgenomen op je fiets. In andere gevallen zijn er veelal bescheiden aanpassingen nog wat materiaal betreft. Andere breedtemaat van het stuur, andere lengtemaat van de stuurpen, ander zadel of zadelpen. Als de fiets in de basis de juiste maat heeft, zouden daar de extra kosten veelal mee op moeten houden.

 

 

Best spend money

Dit is mijn verhaal van een jaar geleden. Na een uurtje of twee liep ik opgetogen naar buiten. Ik had na een dag al geen last meer van het bekken, geen overstrekte benen met bekkentorsie, geen kramp in m’n nek, zwaar verbeterde trapkracht op de pedalen. Als geld dan toch een issue is: dit waren mijn beste besteedde euro’s aan mijn fiets in jaren.

Op advies deed ik mijn bikefitting bij Annovelo, gevestigd in de winkel van All: iZi te Bussum maar er zijn vele anderen door heel Nederland.

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

Ook interessant

Sigma Header

Nieuw! Sigma ROX 2.0, 4.0 & 11.1

lees meer
Header_Sram_Rival_AXS

Dit is Sram Rival AXS!

lees meer
SI pro team

Flite Boost Pro Team Kit Carbonio Superflow: Het prozadel waar iedere wielerliefhebber naar verlangt

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Gravelbanden; waar moet je op letten?

lees meer
_DSC0578

Meer vrouwen op de fiets

lees meer
chimp header

Zo zorg je voor een goed gevulde motor op de fiets

lees meer
DSCF1863-min2

Fabian Cancellara ambassadeur voor Selle Italia

lees meer
tires-2328021

Prinses op de erwt of evolutie van je rijstijl?

lees meer
ZIPP_BSS_Header (003)

Maak kennis met de nieuwe collectie van Zipp

lees meer